Vasemmistoliiton kansanedustaja Annika Lapintie muistuttaa siitä, että Venäjän sotilaalliset toimet Krimin niemimaalla ovat vastoin YK:n peruskirjaa ja kansainvälistä oikeutta. Lapintie on eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan jäsen.
– Tällaista miehitysretkeä toisen valtion alueelle ei voi hyväksyä, Lapintie painottaa maanantaina blogissaan.
Vastuu Putinilla
Lapintie pitää suurena onnena sitä, ettei Ukrainan hallitus toistaiseksi ole vastannut voimatoimilla.
– Räjähdysherkässä tilanteessa kaikkien osapuolten tulisi noudattaa äärimmäistä pidättyväisyyttä. Pienetkin sytykkeet voivat aiheuttaa kriisin laajenemisen. Suuri vastuu on nyt Venäjän presidentillä Vladimir Putinilla, joka valvoo omia ja Venäjän intressejä Krimillä ja Ukrainassa, Lapintie arvioi.
Hän edellyttää Euroopan unionin vaativan Venäjää pidättäytymään laajemmasta voimankäytöstä, sotilaallisesta painostuksesta sekä hakemaan neuvotteluratkaisua.
– EU:n on tarjouduttava toimimaan kriisissä välittäjänä, Lapintie toteaa.
Tilanne hyödyttää äärivoimia
Venäjän kannalta avainasemassa on Ukrainaan kuuluvalla Krimin niemimaalla sijaitseva Sevastopolin laivastotukikohta ja sotilaallisen vaikutusvallan jatkuminen.
– Ilmeinen pyrkimys on painostaa Ukrainan johtoa, tai irrottaa kokonaan Krim Ukrainan valtiojohdon alaisuudesta, Lapintie arvioi.
– Venäjän puuttuminen toisen valtion asioihin on joka tapauksessa räikeää. Samalla on nyt oltava huolissaan siitä, että Ukrainan sekasortoisesta tilanteesta voivat hyötyä väkivaltaiset äärikansalliset ja äärioikeistolaiset voimat.
Lapintie pitää itsestään selvänä, että Krimin ja Ukrainan kriisin ratkaisun tulee olla sellainen, jossa venäläisperäisen väestön ja muiden vähemmistöjen ihmisoikeudet on taattava.
– Sotilaallisilla toimilla eivät nämä tavoitteet tule lähemmäksi, hän sanoo.
Myönnytyksiä kaikilta
Lapintie kirjoitti Krimistä ja Ukrainasta myös perjantaina ja arvioi silloin, että YK:n turvallisuusneuvosto on oikea elin käsittelemään Ukrainan tilannetta.
– Neuvotteluratkaisu on saatava aikaan, se on ainoa tie rauhaan ja vakauteen. Osapuolten on ymmärrettävä, että ratkaisu on myös väistämättä sellainen, jossa kaikki joutuvat tekemään myönnytyksiä.
– Räjähdysherkässä tilanteessa tulisi noudattaa pidättyväisyyttä, eikä missään tapauksessa lietsoa konfliktia.
Myös tuolloin hän muistutti Ukrainan venäläisvähemmistön oikeuksien turvaamisen välttämättömyydestä.
– Se on oikein ihmisoikeusnäkökulmasta ja viisasta venäläisnationalistisen separatismin torjumiseksi, hän arvioi.