Helmikuu oli maan keski- ja pohjoisosassa poikkeuksellisen leuto ja lunta oli laajalti poikkeuksellisen vähän.
Ilmatieteen laitoksen mukaan kuukauden keskilämpötila vaihteli maan lounaisosan nollasta Pohjois-Lapin -5 asteeseen. Helmikuu oli laajalti 6–8 astetta tavanomaista lauhempi, pohjoisessa paikoin jopa runsaat yhdeksän astetta keskiarvojen yläpuolella.
Vuodesta 1900 alkaen ainoastaan 1990 on koettu lauhempi helmikuu. Maan eteläosassa edellisen kerran lauhempi helmikuu on ollut 2008. Lauhoja helmikuita oli etelässä myös vuosina 1989 ja 1974.
Kuukauden ylin lämpötila oli Porin Rautatieasemalla (24.2.) mitattu 8,1 astetta, ja alin lämpötila oli Kuusamon Kiutakönkäällä (1.2.) -37,5 astetta.
Lumet hävisivät etelästä
Lumensyvyys väheni helmikuun mittaan maan etelä- ja keskiosassa. Kuukauden lopulla maan etelä- ja länsiosassa lunta ei ollut juuri lainkaan ja idässäkin sitä oli pääosin vain muutamasta sentistä noin 20 senttimetriin.
Lumitilanne oli Oulusta Pohjois-Karjalaan ulottuvan linjan eteläpuolella rannikkoseutuja lukuun ottamatta poikkeuksellinen ja kymmenillä pitkäikäisillä havaintoasemilla lunta oli kuukauden vaihtuessa vähiten mittaushistorian aikana.
Kainuussa, Koillismaalla ja Lapissa lunta oli useita kymmeniä senttimetrejä, ja lumensyvyydet olivat lähellä pitkän ajan keskiarvoja tai paikoin niiden yli. Eniten lunta oli kuukauden vaihtuessa Kilpisjärvellä, jossa lumensyvyys oli 104 senttiä.
Harvinaisen lauha
Talvi oli koko maassa keskimääräistä lauhempi, paikoin maan keski- ja pohjoisosassa harvinaisen lauha. Talvikuukausien keskilämpötila oli lähes koko maassa 2–4 astetta keskiarvojen yläpuolella.
Sekä joulukuu että helmikuu olivat selvästi tavanomaista leudompia, mutta kylmä tammikuu toi talven keskilämpötilaa alaspäin.
Talvikuukausien sademäärä nousi Pohjois-Lapin noin 80 millimetrin ja Kainuun yli 200 millimetrin välille. Maan eteläosassa ja Pohjois-Lapissa sadetta kertyi keskimääräistä vähemmän, mutta erityisen sateisen joulukuun myötä Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Meri-Lapissa sadesumma oli harvinaisen suuri.