Viimeinen sana
Ukrainan kriisi ei ole ohi, vaan päinvastoin se näyttäisi olevan kärjistymässä vakavaksi idän ja lännen väliseksi konfliktiksi. Tilanne saattaa olla jopa kriittisin kylmän sodan päättymisen ja Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen. Vakavan aseellisen yhteenoton syttymisen vaaraakaan ei voi sulkea pois. Krimin niemimaalta kuuluu todella huolestuttavia viestejä.
Ukrainan kriisin aikaisempi kärjistyminen osui Venäjällä järjestettyjen olympialaisten aikaan todennäköisesti sattumalta. Isoja imagokolhuja Ukrainassa tuolloin saaneen Venäjän presidentin Vladimir Putinin kädet ja suu olivat sidotut olympiarauhan takia. Venäjä oli satsannut niin paljon Sotšin kisoihin, että Putin halusi ottaa niistä kaiken positiivisen irti – ja siinä myös onnistui.
Olympiatuli on nyt sammunut, ja Venäjän ärsytetty karhu on alkanut murahdella. Venäjällä koetaan, että länsi on astunut sen varpaille. Venäjä pitää vallasta syrjäytettyä Viktor Janukovytšia edelleen maan laillisena presidenttinä eli Ukrainassa tapahtui vallankaappaus.
Krimin niemimaalta kuuluu todella huolestuttavia viestejä.
Noin 45 miljoonan asukkaan Ukraina on Venäjän mielestä lipumassa lännen kainaloon. Sitä Putin ei salli. Ukrainalla on suuri strateginen merkitys Euroopan sydämessä ja osapuolilla on siellä myös taloudellisia etuja vahdittavanaan. Maan poliittinen järjestelmä kiinnostaa Venäjän lisäksi melkoisesti myös Yhdysvaltoja, jonka kanssa samoilla linjoilla on myös Euroopan unioni.
Itse Ukraina on miltei vararikon partaalla, johon osaltaan varmasti vaikuttaa se, että maasta on tuoreiden tietojen mukaan kolmen viimeisen vuoden aikana siirretty ulkomaille 50 miljardia euroa (!) valtion varoja.
Tilanne Ukrainassa on ollut kärjistymässä päivä päivältä. Toivottavasti puhelinlinjat ovat nyt kuumina ja päät pysyvät kylminä niin Moskovassa, Brysselissä, Lontoossa kuin Washingtonissakin. Tilannetta ei saa päästää eskaloitumaan aseelliseksi konfliktiksi. On löydettävä neuvotteluyhteys ja -ratkaisu.
EU on tiukan paikan edessä. Nyt testataan, onko se todellakin sellainen rauhanprojekti, miksi se on luotu? Sen on pystyttävä kohtelemaan tasavertaisesti niin Venäjää kuin Ukrainaakin.
Ilmeistä on, että Venäjä on tehnyt Ukrainassa poliittisia virhearvioita, jotka käyvät myös presidentti Putinin kunnian päälle. Putin pelasi väärää hevosta. Venäjällä ei ehkä sittenkään täysin ymmärretty, kuinka epäsuosittu korruptoitunut presidentti Janukovytš kansansa keskuudessa oli. Nyt Janukovytšin peli on lopullisesti pelattu. Tietä takaisin valtaan tai edes nukkehallitsijaksi ei ole.
Venäjä on uutistoimistotietojen mukaan luvannut taata Janukovyšin turvallisuuden eli häntä yritetään käyttää jonkinlaisena pelinappulana pelissä, jossa panokset kovenevat.
Venäjä on ottanut massiiviset keinot käyttöön. Putin määräsi 150 000 sotilaan harjoitukset Länsi-Venäjälle lähelle Ukrainan rajaa. Yhtenä tavoitteena lienee Ukrainan painostaminen. Mukana on myös uhittelua ja hermosotaa, mutta todennäköisesti valmiusastetta on tämän takia jo nostettu myös Venäjän rajojen toisella puolen. Yhdysvallat ehti jo tarkemmin määrittelemättä varoittaa Venäjää, ettei se tekisi ”vakavaa virhettä”.
Krimin irtautuminen Ukrainasta voi sotilasasiantuntijoiden mukaan olla mahdollista, mutta ilman verenvuodatusta se tuskin tapahtuu. Krim on Venäjälle jo nyt tärkeä ennen muuta Sevastopolin laivastotukikohdan vuoksi. Venäjä tosin on tehnyt Ukrainan kanssa vuokrasopimuksen tukikohdasta 2040-luvulle asti.
Krimin alueella on enemmistö (noin 60 prosenttia) venäläisperäistä väestöä. On aina mahdollista, että maasta voi tulla avunpyyntö, jonka mukaan Venäjän edut ja kansalaiset ovat vaarassa. Toivottavasti historia ei kuitenkaan toista itseään.
Mitä kaikkea vielä löytyykään taustalta ja mihin Ukraina on matkalla? Viimeistä sanaa ei ole sanottu.