Aalto-yliopisto haluaa uudistaa lähipalvelut
Pitkäaikaista sairaalahoitoa on vähennettävä ja potilaat on kuntoutettava nopeasti nykyisen makuutushoidon sijaan. Näin ehdotetaan Aalto-yliopiston ja sairaanhoitopiirien tunnuslukuprojektin raportissa.
Sisältöä sote-uudistukseen – tunnuslukuja terveydenhuollon suunnitteluun -tutkimus julkaistiin maanantaina Helsingissä.
– Tarkoituksena on löytää säästöjä hoidon laadusta tinkimättä, hankkeen johtaja professori Teemu Malmi Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulusta toteaa.
Tutkijoiden mukaan ikääntyvässä Suomessa sairaanhoidon tarve lisääntyy 2025 jälkeen nopeasti, jolloin sairaaloiden on hoidettava 30-40 prosenttia enemmän sairaita vanhuksia.
– Rahoitus ei riitä nykyiselle toimintamallille, Malmi sanoo.
Tutkimus vertaa suomalaista terveydenhoitojärjestelmää muihin OECD-maihin. Keskieurooppalaiset sairaalat voivat olla jopa 30 prosenttia tehokkaampia kuin suomalaiset.
Lähisairaaloista kattava verkko
Kansainvälisen vertailun perusteella Suomessa pystyttäisiin nykyisillä resursseilla hoitamaan ikääntyneiden sairaalahoitoa tarvitsevien suuri määrä myös tulevaisuudessa.
Malmin mukaan tavoitteeseen päästään nykyisiä terveydenhoitorakenteita muuttamalla, joka tarkoittaa kattavaa kuntouttavien lähisairaaloiden verkkoa. Verkko muodostuu alue- ja terveyskeskussairaaloiden uudelleen järjestelyistä sotainvalidien kuntoutuskeskusten kanssa.
Suomessa on 72,7 sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaista tuhatta asukasta kohti. Vuonna 2011 oli 6,6 sairaansijaa ja sairaalahoitopäiviä keskimäärin 2 017 tuhatta asukasta kohti.
Norjassa sote-henkilökuntaa on vertailumaista eniten, 105,3 ja vähiten Turkissa, 8,3 henkilöä tuhatta asukasta kohti.
Palvelukorttelit ikääntyneille
Professori Erkki Vauramo Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta ehdottaa kuntoutuksen nostamista keskeiseksi asiaksi sote-uudistuksessa.
– Rakennemuutoksen painopiste on lähipalveluissa, hän toteaa.
Vauramon mukaan palvelukotipaikkoja on liikaa ja terveyskeskussairaaloiden toiminta on arvioitava uudelleen. Kuntoutuspaikkoja olisi saatava lisää ja taajamiin vanhuksille suunniteltuja asuntoja ja palvelukortteleita.
– Asunnot ja palvelukorttelit tulisi kustantaa vapaarahoitteisina. On mahdotonta arvioida kustannuksia, mutta ne maksavat itsensä nopeasti takaisin, Malmi arvioi.
Esimerkkinä Vauramo mainitsee Ruotsin, jossa potilaat passitetaan sairaalajakson jälkeen kuntoutukseen. Kuntoutusjakson jälkeen arvioidaan, onko potilas kotiutettavissa vai sijoittuuko hän muualle.