Lahden kaupunginhallituksen jäsen Antti Holopainen perusti kolmen muun lahtelaisen kanssa tammikuussa Lahden Seudun Kulttuuri- ja Elämysmatkailu -nimisen osuuskunnan. Osuuskunta merkittiin kaupparekisteriin viime perjantaina. Osuuskunta perustettiin, koska lahtelaisten mielestä alueen luonto, historia ja olemassa oleva piilevä matkailun kapasiteetti ovat vahvasti alikäytettyjä.
Lauantaina Holopainen pohti blogissaan osuuskuntien yli 100-vuotisen perinteen olevan taloudellisen toiminnan juonne, joka on kantanut niin kapitalismin nousun kuin idän sosialismin nousun ja tuhon sekä voimistuvien kehittyvien maiden elämänkaarien eri vaiheiden ylitse.
Suomeen on viime vuosikymmenien aikana syntynyt runsaasti pienosuuskuntia, jotka kehittävät liiketoimintaa tietoteknologiverkkoja, haja-asutusalueiden vesijohtoverkkoja, lähiruoan tuotantoa, työosuuskuntia ja muita kestävän kehityksen innovaatioiden pääomittamista ja liiketoiminnan alkeiden kehittelyä varten.
Osuuskuntalaki uudistui vuoden alussa
Hän kehuu ”maan paljon haukutun hallituksen” tehneen suuren julkisuuden ulkopuolella uraa uurtavaa työtä valmistellen Osuuskuntalain uudistuksen loppuun saakka. Ilman julkista kohua se astui voimaan 1.1.2014.
Osuuskuntaa perustaessaan Holopainen kumppaneineen huomasi, että uusi osuuskuntalaki oli tullut kevytrakenteisemmaksi ja joustavammaksi.
”Kun talousviisaamme eivät puhu osuustoiminnasta mitään, alkoi tuntua siltä, että heidän tajunnassaan vallitsee osuustoiminnan mentävä musta aukko. Sama musta aukko taitaa häiritä jopa perinteen ja rituaalin mukaisesti osuustoiminnassa mukana olevia poliitikkojakin, kun median myllerryksissä häpeävät jäsenyyksiään osuuskuntien hallintoelimissä, kuten S-ketjussa ja Tradekassa”, epäilee Holopainen.
Osuuskunnat kuntapolitiikkaankin
Hänen mielestään sana osuuskunta sopisi myös kuntapoliitikkojen suihin nyt, kun painopiste on kuntien toimintojen yhtiöittämisessä ja jopa yrityksissä ulkoistaa ja yhtiöittää lakisääteisiä sosiaali- ja terveyspalveluitakin.
”Sen sijaan kansanterveystyön ja sosiaalilääketieteen tutkijat ovat esittäneet osuuskuntien perustamista ratkaisuna perusterveydenhuollon hallinnon kriisitilanteeseen”, entinen Järvenpään sosiaalisairaalan ylilääkäri toteaa.
”Tässä maailmassa osake ja ääni -periaatteen ja mies ja ääni -periaatteen joustava ja sujuva yhteistyökin on tullut mahdolliseksi. Tämä nykyhallituksen edistyksellinen innovaatio ei näytä mahtuvan sen kummemmin median kuin uusliberalismin syvässä uskossa elävien talousviisaidenkaan tajuntaan – vielä?”