Matkailu on kasvava elinkeino. Alalla työskentelee jo lähes 140 000 ihmistä. Kahdessakymmenessä vuodessa alan arvo on nelinkertaistunut. Alan arvonlisäys on suurempi kuin elintarviketeollisuuden ja kaksi kertaa suurempi kuin maatalouden.
Palvelualojen ammattiliitto PAMin 2. varapuheenjohtaja Kaarlo Julkunen näkee, että matkailun kehittämisessä on vielä paljon tehtävää.
Matkailussa on hänen mukaansa kasvupotentiaalia, kuten päättäjät kokivat, kun sitä heiltä kysyttiin. Mahdollisuudet voidaan hyödyntää vain, jos matkailun edistämistoimiin panostetaan enemmän kuin nykyään.
PAM teetti vuonna 2013 päättäjätutkimuksen matkailun mahdollisuuksista Aula Researchilla. Kyselyssä pohjoisen ja itäisen Suomen päättäjät näkivät matkailun alueellisesti merkittävämpänä kuin muualla Suomessa.
– Esimerkiksi Pohjois-Karjalan päättäjistä 97 prosenttia koki, että maakunnassa on merkittävästi tai kohtalaisesti matkailun kasvupotentiaalia. Vastaajista kuitenkin suurempi osa koki, että matkailun edistäminen on Pohjois-Karjalassa onnistunut ennemmin heikosti kuin hyvin.
Heikko yhteistyö esteenä
Kyselyyn vastanneet kokivat yhtenä kasvun esteenä heikon yhteistyön. Julkunen pitääkin yhteistyöhön panostamista matkailun kehittämisen avaimena.
– Suomen matkailu voi kasvaa vain, jos eri matkailualan toimijat uskaltavat ennakkoluulottomasti ryhtyä yhteistyöhön yli perinteisten yhteistyörakenteiden. Paikalliset ja maakuntien väliset kiistat ja kilpailuasetelmat pitäisi unohtaa ja rakentaa malleja, joista jokainen toimija hyötyy.
Perinteisissä matkailumaakunnissa idässä ja pohjoisessa Julkusen mielestä ymmärrys on hyvää, kun taas läntisessä Suomessa matkailu helposti unohtuu muiden elinkeinojen jalkoihin ja matkailuyrittäjät joutuvat kamppailemaan elinmahdollisuuksistaan yksin.
Monipuoliset palvelut vetävät
Julkunen muistuttaa, että turistit tarvitsevat majoituksen lisäksi paljon muitakin palveluita sekä kaipaavat erityisesti ostos- ja elämysmahdollisuuksia. Tämä tarjoaa merkittäviä mahdollisuuksia erityyppiselle elinkeinotoiminnalle aina kaupoista ja ravintoloista kulttuuri- ja urheilupalveluihin.
– Valtiolla on keskeinen rooli yhteistyön ja yleensä koko matkailun kehittämisessä.
Julkunen odottaakin työ- ja elinkeinoministeriöltä selkeästi nykyistä enemmän panostusta matkailuun.
– Elinkeinotuet tulisi uudistaa niin, että panostuksia lisättäisiin erityisesti kokousmatkailuun. Viennin edistämistä tulisi kanavoida matkailun edistämiseen. Lisäksi resursseja matkailun markkinointiin ja Suomen maakuvan parantamiseen matkailumaana on lisättävä. Myöskään yritysten toimintaedellytyksiä ei saa heikentää muun muassa veroratkaisuilla.