SAK:n asiantuntijalääkäri Kari Haring arvioi, että päihdeohjelmat on otettu kiitettävästi käyttöön isoilla työpaikoilla.
– Erityinen haaste on saada ohjelmat toimimaan myös keskikokoisilla ja pienillä työpaikoilla.
Tiedot käyvät ilmi SAK:n luottamushenkilöpaneelista, jossa kyseltiin työmarkkinajärjestöjen suosittelemien päihdeohjelmien yleisyyttä SAK:laisilla työpaikoilla.
Luottamushenkilöistä lähes 70 prosenttia kertoo, että heidän työpaikallaan on käytössä päihdeohjelma. Suurilla työpaikoilla työnantaja myös puuttuu ongelmiin hyvin, mutta pienemmissä on Haringin mukaan toivomisen varaa.
Erikokoisten työpaikkojen välillä on suuria eroja. Alle kymmenen henkilöä työllistävien työpaikkojen luottamushenkilöistä vain 20 prosenttia kertoi, että työpaikalla on päihdeohjelma. Yli 250 henkilön työpaikoilla ohjelma on puolestaan käytössä jo yli 90 prosentilla.
Myönteisiä kokemuksia
Suurilla työpaikoilla vastaajista yli puolet kertoi havainneensa päihteiden käyttöön liittyviä ongelmia.
– Kaksi kolmesta yli 50 henkilön työpaikalla kertoo, että henkilöstöä on ohjattu hoitoon päihdeongelmien vuoksi.
Tämä osoittaa Haringin mukaan päihdeohjelmien tarpeellisuuden.
Neljäsosa kyselyyn vastanneista ja puolet isompien työpaikkojen luottamushenkilöistä kertoi lisäksi, että heidän työpaikallaan on irtisanottu henkilöitä päihdeongelman vuoksi viimeisen kahden vuoden aikana.
– Pelkkä hoitoon ohjaaminen ei riitä. Tarvitsemme uusia keinoja päihteidenkäytöstä johtuvien ongelmien ratkaisemiseksi. Huomioita on kiinnitettävä ennaltaehkäiseviin toimiin.
Työmarkkinajärjestöt antoivat yhteisen suosituksen työpaikkojen päihdeohjelmista 2006.
SAK:n luottamushenkilöpaneeliin vastasi 1 070 luottamusmiestä ja työsuojeluvaltuutettua.