Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini letkauttelee Euroopan unionista herkullisin kielikuvin, mutta onko puolueella vaihtoehtoa europolitiikassa? Ei ole, kirjoittaa linjauksia Uuden Suomen blogissa erittelevä vasemmistoliiton euroehdokas, professori Heikki Patomäki.
Patomäen mukaan perussuomalaiset eivät vaadi Suomen eroa eurosta, EU:sta puhumattakaan. Omassa rakennepaketissaan he ovat lisäksi hyväksyneet käsitteet ”kestävyysvaje” ja ”kilpailukyky” talouspoliittisen ajattelunsa lähtökohdaksi.
”Molemmat ovat EU-komission aktiivisesti propagoimia käsitteitä, ja tarkoittavat mm. yksityistämista ja budjettileikkauksia.”
Vastustaa sosiaalista ulottuvuutta
Patomäen mukaan perussuomalaiset on siis lähtökohtaisesti hyväksynyt vallitsevan EU- ja talouspolitiikan pääpiirteet. Löytyykö eroja pienemmistä yksityiskohdista?
Puolue esimerkiksi vastustaa EU:n sosiaalista ulottuvuutta. Se ei halua olla rakentamassa EU-kansalaisten välistä solidaarisuutta – ei esimerkiksi minimipalkkaa tai yhteisen työttömyysturvan perustaa – ja on Patomäen mielestä siten käytännössä osaltaan ajamassa jäsenmaita kilpailemaan palkkojen, työehtojen ja työnantajamaksujen polkumyynnillä.
Syyttää maahanmuuttajia
Perussuomalaisilla ei Patomäen mukaan ole mitään toimivaa tai muista poikkeavaa reseptiä kestävän talouskasvun luomiseksi tai tulevan kasvun hedelmien oikeudenmukaisesta ja demokraattisesta jakamisesta. Syyttävän sormensa he kohdistavat maahanmuuttajiin ja ulkomaalaisiin.
Puolueen tavoitteet ovatkin jyrkän ristiriitaisia:
”PS-puolue haluaa samaan aikaan (i) rajoittaa maahanmuuttoa ja (ii) lisätä työvoiman tarjontaa Suomessa (oikeistolaisen tarjonnan taloustieteen oppien mukaan).”
”Ja lisäksi puolue haluaa samaan aikaan (i) estää eurooppalaisen työllisyys- ja sosiaalipolitiikan toteuttamisen ja (ii) vaikuttaa positiivisesti siihen, ettei ihmisten tarvitse taloudellisten syiden vuoksi lähteä kotiseuduiltaan etsimään työtä – tai kerjäämään rahaa suomalaisten kaupunkien kaduilla”, Patomäki kirjoittaa.