Pääministeri Jyrki Katainen kutsuu oppositiossa olevien perussuomalaisten ja keskustan johtajat helmikuun lopussa yhteiseen keskusteluun valtiontalouden sopeutuksesta hallituspuolueiden puheenjohtajien kanssa.
– Keskustelun tavoitteena on kartoittaa oppositiopuolueiden näkemyksiä sopeutuksen jaksottamiseen. Olisi erittäin arvokasta, että kykenisimme löytämään velkaantumisen taittamisesta sekä sopeutuksen järkevästä aikataulusta hallituksen ja opposition kesken yhteisen näkemyksen, Katainen sanoi torstaina.
Hän kommentoi finanssipolitiikan asiantuntijaryhmän esitystä, jonka mukaan kolmen miljardin euron sopeutus tulisi jaksottaa vuosille 2015–2017. Hallitus on ohjelmassaan sitoutunut siihen, että velkaantuminen taitetaan vuoteen 2015 mennessä, mutta tämä ei onnistu, koska se heikentäisi talouden kasvua ja työllisyyttä tuntuvasti.
Vaikutukset seuraavalle vaalikaudelle
Katainen kertoi, että hallitus tekee sopeutusta koskevat päätökset aiemmin ilmoitetun aikataulun mukaisesti. Asiantuntijaryhmän arviosta käydään keskustelu talousneuvoston kokouksessa 25. helmikuuta. Hallitus tekee päätökset sopeutuksesta ja sen mahdollisesta jaksotuksesta maaliskuun lopussa kehysriihessä valtiovarainministeriön tuoreen talousennusteen pohjalta.
– Hallituksen ratkaisujen vaikutukset ulottuvat kaikissa tapauksissa seuraavalle vaalikaudelle. Jos koko sopeutus tehdään vuonna 2015, seuraava hallitus aloittaa työnsä erittäin heikon talouskasvun olosuhteissa. Jos taas sopeutuspäätökset astuvat voimaan jaksotetusti, niin osa päätöksistä astuu voimaan seuraavan hallituskauden aikana, Katainen sanoi.
”Työllisyyttä ei pidä kuristaa”
SAK:n pääekonomisti Olli Koski kannattaa julkisen talouden sopeutuksen jaksotusta usealle vuodelle.
– Talouskasvua ja työllisyyttä ei pidä kuristaa hallitusohjelman velkatavoitteiden sanelemilla leikkauksilla, Koski sanoo.
Kosken mukaan kasvulle on luotu hyvät edellytykset yhteisöveron alennuksella ja syksyn tuloratkaisulla.
– Yritysjohdolta odotetaan nyt investointeja, joilla voidaan täyttää Nokian jättämä tuottavuuskuoppa.
Näin ei kuitenkaan ole käymässä. Teollisuuden kiinteät investoinnit Suomeen ovat yhä laskussa, ilmenee Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n tuoreesta investointitiedustelusta. Tehdasteollisuuden investoinnit supistuivat jonkin verran myös viime vuonna.
Investointitiedustelun mukaan teollisuuden investoinnit vähenivät viime vuonna runsaalla viidellä prosentilla. Tänä vuonna laskua kertyisi lisää noin neljä prosenttia. Investointien arvo painuisi noin 3,2 miljardiin euroon.
Suurella osalla tämänhetkisistä investoinneista korvataan vanhaa tuotantokapasiteettia sekä pyritään rationalisoimaan toimintaa. Vain 29 prosentilla investoinneista kasvatetaan tuotantokapasiteettia.