Influenssaepidemia alkoi Suomessa helmikuun alussa, ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) alueella epidemiahuippua odotetaan helmi-maaliskuun vaihteeseen. Valtaviruksena kauden alussa on ollut niin sanottu sikainfluenssavirus.
HUS:sta kerrotaan, että jo tammikuun puolivälistä alkaen alueella on hoidettu 14 teho- tai valvontahoitoa tarvitsevaa, vakavaan influenssaan sairastunutta potilasta. Heistä kolme on kuollut.
Lähes kaikki tautitapaukset ovat sikainfluenssaviruksen aiheuttamia. Vakavasti sairastuneiden potilaiden keski-ikä on 60 vuotta, nuorin on 37-vuotias. Sairastuneista kukaan ei ollut ottanut kausi-influenssarokotetta.
Vuonna 2009 koetun pandemian jälkeen sikainfluenssavirus jäi kiertämään maailmaa vuosittaisena kausi-influenssaviruksena, yhtenä kolmesta epidemioita aiheuttavasta influenssavirustyypistä. Sikainfluenssavirus aiheuttaa kuitenkin edelleen vakavia taudinkuvia nuorilla aikuisilla ja keski-ikäisillä sekä terveillä ihmisillä.
Kausi-influenssarokote tulee ottaa vuosittain influenssavirusten muuntumisen takia. Nyt kiertävät influenssavirukset ovat hyvin samankaltaisia tämän kauden rokotteessa olevien virusten kanssa eli rokote tehoaa hyvin, ja on turvallinen.
HUS:n lääkärit suosittelevat kaikille rokotteen ottamista edelleenkin epidemian aikana, mutta erityisesti riskiryhmiin kuuluvien se tulisi vielä ottaa. Rokotesuojan kehittyminen kestää kaksi viikkoa. Influenssarokotteen saa terveyskeskuksesta tai esimerkiksi työterveyshuollosta.
Kansallisen rokotusohjelman ilmaisrokotteen saavat yli 65-vuotiaat terveet henkilöt, kroonisesti sairaat, raskaana olevat, 6-35 kuukauden ikäiset pikkulapset, sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö ja varusmiehet. Maksuttoman rokotteen saavat myös riskiryhmiin kuuluvien lähipiiri.