Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD esittää keskiviikkona julkaistussa Suomea koskevassa maaraportissa kovat madonluvut. OECD:n pääsihteerin Angel Gurrían esittelemän raportin mukaan Suomen kilpailukyky on huonontunut ja kestävyysvaje peräti seitsemän prosenttia bruttokansantuotteesta, kun valtiovarainministeriön mukaan luku on 4,7 prosenttia.
Yksi katsauksen pääteemoista koskee väestön ikääntymisen taloudellisia vaikutuksia. OECD:n mukaan eläkeiän alarajaa olisi nostettava asteittain seuraamaan eliniän odotetta. Osa-aikaeläkkeet ja työttömyysputki pitäisi lakkauttaa.
Hallituksen viime syksynä sopimaa rakennepakettia OECD pitää kunnianhimoisena.
Raportin julkistamistilaisuudessa puhunut valtiovarainministeri Jutta Urpilainen sanoi kasvun ja työpaikkojen olevan hallituksen asialistan kärjessä.
– Hyvinvointimallistamme huolehtiminen edellyttää toimivia työmarkkinoita. Tarvitsemme työtä työnhakijoille ja työntekijöitä työvoimaa kipeästi kaipaaville aloille. Vahva työllisyys on avainasemassa julkisen talouden vahvistamisen sekä pidemmän aikavälin menestyksen kannalta.
Aiheetonta huolehtimista
STTK:n mielestä OECD:n huoli Suomen eläkeiästä on aiheeton.
– Työeläkejärjestelmän kehittämisestä neuvotellaan parhaillaan ja työmarkkinajärjestöt ovat sitoutuneet löytämään ratkaisut, joiden perusteella todellinen eläkkeellesiirtymisikä nousee. Eläkejärjestelmän uudistamisen suhteen ei ole aihetta epäluottamukseen, sanoo pääekonomisti Ralf Sund.
– Sen sijaan uuden kasvun luomisen osalta esiintyy päättämättömyyttä maan hallituksen suunnalta. Myös julkisen sektorin – erityisesti kuntien – toimintatapojen uudistaminen takkuaa, Sund moittii.
STTK:n mukaan hallituksen huomio on suuntautunut liiaksi julkisen talouden lyhyen aikavälin tasapainoon.
– Raportti vahvistaa johtopäätöstä, että hallituksen päättäväisyys rakenneratkaisujen toteuttamisessa on ensiarvoisen tärkeää, sanoo Sund.