Suomen evankelis-luterilainen kirkko valmistelee parhaillaan seurakuntarakenteiden kehittämistä. Kirkon on määrä hyväksyä muutoslait tämän vuoden kirkolliskokouksissa. Eduskunnan hyväksymisen jälkeen uusi lainsäädäntö voi tulla voimaan jo vuoden 2015 aikana.
Kirkolliskokouksen aikaisempien linjausten perusteella on muodostumassa malli, jossa jokainen seurakunta kuuluisi johonkin seurakuntayhtymään. Se taas voi kattaa yhden tai useamman kunnan.
Ammattiliitto JHL:n toimialajohtaja Päivi Niemi-Laine pitää seurakuntien rakennemuutosta tarpeellisena. Sitä puoltavat kuntauudistus, kirkon muuttuva asema yhteiskunnassa sekä seurakuntien talous.
– Muutoksia on kuitenkin henkilöstön kannalta valmisteltu varsin yksipuolisesti. Palkansaajajärjestöjä ja henkilöstön edustajia ei ole kuultu kunnolla.
Niemi-Laine muistuttaa, että muutosprosessi ilman vaikutusmahdollisuutta on henkisesti kuormittavaa ja turhauttavaa henkilöstölle. Kirkon palveluksessa on tällä hetkellä noin 21 000 palkansaajaa. Muutos vaikuttaa siis välittömästi laajaan joukkoon.
Henkilöstölle saatava muutosturva
JHL:n kirkonalan sopimustoimitsijan Esko Vatasen mukaan henkilöstön väheneminen on todellinen uhka.
– Suurta epävarmuutta aiheuttaa myös se, ettei muutoksen todellista laajuutta voida ennakoita varmuudella. Uudet seurakuntayhtymät voivat muodostua useamman kunnan alueelle nykyisen kuntasidonnaisuuden sijaan. Kirkon rakennemuutoksesta voikin tulla suurempi ja laajempi kuin kuntakentän rakennemuutoksesta.
Niemi-Laine esittää, että henkilöstön muutosturva säädetään samantasoiseksi kuin kuntien muutosturva nyt on.
– Muutosturvan tulee sisältää myös riittävä irtisanomissuoja.
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on myös kirkon työntekijöiden edunvalvoja.