Sveitsin rajat sulkeva kansanäänestys on kansanedustaja Annika Lapintien (vas.) mielestä pelottava viesti. Hän kommentoi näin Sveitsissä sunnuntaina järjestettyä kansanäänestystä EU:n kansalaisten maahanmuuton rajaamisesta. Niukka enemmistö äänestäjistä haluaa rajoittaa maahanmuuttoa.
– Äänestyksen tulos on vakava ja vaarallinen viesti Euroopan unionille, Lapintie arvioi blogissaan maanantaina.
Keskellä Euroopan unionia sijaitseva Sveitsi ei ole unionin jäsen, mutta se on sitoutunut moniin EU:n tavoitteisiin.
Yhteinen talousalue, yhteiset työmarkkinat
– Eurooppa on talouslaman seurauksena jakautunut suurtyöttömyyden maihin ja toisaalta työvoimapulan maihin. Ilman lisääntyvää työvoiman liikkuvuutta vaikeutuu koko Euroopan talouden nousu, kun voimavarat ovat vajaakäytössä, Lapintie toteaa.
– Työttömyys ja siitä seuraava inhimillinen hätä sekä kustannukset jatkuvat.
Hän muistuttaa siitä, että työvoiman vapaa liikkuvuus on Euroopan unionin keskeisiä pääperiaatteita.
– Sveitsi on EU:n kanssa saman talousalueen jäsen ja omaksunut suuren osan yhteisistä säännöksistä. Kun kerran talousalue on yhteinen, ja tavarat ja pääomat liikkuvat vapaasti, kuuluisi myös ihmisille vapaus valita missä työskennellä, hän sanoo.
Itsekästä oman edun maksimointia
Lapintie pitää sveitsiläisten vaalitulosta osoituksena itsekkyydestä.
– Yksittäinen maa ei voi poimia yhteisen talousalueen hyötyjä kuin rusinoita pullasta, kantamatta vastuuta yhteisestä tulevaisuudesta. Upporikkaassa Sveitsissä on käytännössä täystyöllisyys, kun taas suurimman laskun työttömyydestä kantavat köyhät Etelä- ja Itä-Euroopan maat, hän muistuttaa.
Lapintie kysyykin oikeistopopulistien Sveitsissä masinoiman aloitteen sotivan Euroopan taloutta, työllisyyttä ja ihmisoikeuksia vastaan.
– Onko äänestystuloksen takana vain itsekäs halu maksimoida oman varakkaan hyvinvoinnin jatkuminen ja huoli maahanmuuton kielteisistä vaikutuksista? hän kysyy.
– Äänestystulostulos voi osua myös Sveitsin omaan nilkkaan, sillä keinotekoisia rajoja pystyttämällä ei Eurooppa pärjää globaalissa kilpailussa.
Kaksisuuntainen yhteistyö
Myös eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb (kok.) pitää kansanäänestysaloitetta vahingollisena Sveitsin itsensä kannalta.
– OECD:n International Migration Outlook 2013 -raportin mukaan Sveitsi on yksi eniten maahanmuutosta hyötyneistä eurooppalaisista maista, Stubb totesi tiedotteessaan maanantaina.
Hän korostaa, että Sveitsi on jatkossakin olennainen osa Eurooppaa ja eurooppalaista taloutta.
– On sekä Euroopan unionin että Sveitsin etu löytää toimiva yhteistyöratkaisu uudessakin tilanteessa, kansanäänestyksen tulosta kunnioittaen.
Sveitsin liittohallituksella on kansanäänestysaloitteen ehtojen mukaan kolme vuotta aikaa uuden sopimuksen neuvotteluun EU:n kanssa. Stubb ennustaa neuvotteluista haastavia.
– Sveitsin on otettava huomioon, että yhteistyö ei ole yksisuuntainen tie, jossa toinen osapuoli voi valita, mitä noudattaa ja mitä ei. Ihmisten vapaa liikkuvuus on erottamaton osa eurooppalaista talousaluetta, Stubb muistuttaa.
Sveitsin työvoimasta jopa viidennes on maahanmuuttajia.