SAK ei ole valmis luopumaan varhaiseläkkeistä osana eläkeuudistusta. Asiantuntija Katja Veirto SAK:sta muistuttaa, että nykyinen eläkejärjestelmä toimii pääsääntöisesti hyvin.
– Tarvitsemme kuitenkin helpotettuja eläkereittejä niille, joiden voimat eivät riitä työntekoon.
Eläketurvakeskuksen (ETK) maanantaina julkistaman tutkimuksen mukaan huomattavalla osalla työntekijöistä ja toimihenkilöistä vanhuuseläkeaikaa edeltää työkyvyttömyyseläke tai työttömyys.
Neljä viidestä työkyvyttömyyseläkkeelle vuonna 2011 joutuneesta oli Veirton mukaan suorittanut perus- tai keskiasteen tutkinnon.
– Jos työssä on mahdollista jatkaa vanhuuseläkkeeseen, yksilöllisistä eroista kertovat muun muassa työntekijämiesten poikkeuksellisen pitkät, jopa yli 40 vuoden työurat.
Eniten työkyvyttömyyseläkkeitä myönnetään tuki- ja liikuntaelinsairauksien perusteella. Erityisen suuri riski sairastua on fyysisesti kuluttavissa töissä.
Eläkejärjestelmän on Veirton mukaan kohdeltava oikeudenmukaisesti kaikkia ammatti- ja ikäryhmiä, siksi siitä sopiminen on haastavaa.
– SAK:ssa ei olla edelleenkään innostuneita vaatimuksesta nostaa eläkkeelle siirtymisen alaikäraja 63:sta 65 vuoteen ja samalla karsia varhaiseläkkeelle siirtymisen vaihtoehtoja.
SAK:lainen Rakennusliitto käynnisti maanantaina omalta osaltaan kampanjan Elävänä eläkkeelle, jolla liitto haluaa herättää keskustelua mahdollisen eläkeuudistuksen inhimillisistä seurauksista.