Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer on huolissaan jäsentensä työsuhdeturvasta liikkeen luovutuksissa, kun kunnat ulkoistavat palvelujaan.
Liiton mukaan ongelmaan on törmätty erityisesti, kun palveluntuottaja vaihtuu yksityiseltä sektorilta takaisin julkiselle sektorille. Sen mukaan kunnat eivät ole halunneet ottaa yksityisen palveluntuottajan työntekijöitä työntekijöikseen, vaikka ovat saattanut vaatia vanhojen työsuhteiden säilyttämistä yksityiseltä palveluntuottajalta ulkoistaessaan palveluita.
– Tällä tavalla pyritään kiertämään lakia ja työntekijöiden työsuhdeturvaa, SuPer toteaa tiedotteessaan maanantaina.
Kunnat kierrättävät irtisanomiset
SuPerin mukaan kyseessä on yksi kuntien säästökeino, jolla työntekijöiden määrää yritetään vähentää. Liitto muistuttaakin siitä, että liikkeen luovutusta koskeva lainsäädäntö on säädetty turvaamaan työntekijöiden työsuhteet omistajan vaihtuessa. SuPer aikoo riitauttaa jäsentensä perusteettomat irtisanomiset.
SuPeriin on ilmoitettu vuoden aikana useita tapauksia, joissa kunnallisen toimijan näkemyksen mukaan ostopalveluina hankittujen tai ulkoistamien palvelujen ottaminen omaksi toiminnaksi ei täytä liikkeen luovutuksen tunnusmerkkejä.
Tapauksille näyttää SuPerissa tehtyjen havaintojen mukaan olevan yhteistä se, että työntekijät jätetään tarkoituksella ottamatta palvelukseen vanhoina työntekijöinä toiminnan siirtyessä. Näin pyritään näyttämään, ettei liikkeen luovutusta tapahdu, koska henkilöstö ei siirry mukana. Tällä tavalla pyritään kiertämään lakia ja työntekijöiden työsuhdeturvaa.
Irtisanomisautomaatit
SuPerilla on liikkeen luovutusta koskeva riita meneillään muun muassa Lappeenrannassa Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten kanssa. Siellä yksityinen palveluntarjoaja irtisanoi kaikki työntekijät, koska Eksote ei ottanut työntekijöitä palvelukseensa.
– Tällaisissa tapauksissa yksityisen palveluntarjoajat joutuvat tekemään likaisen työn ja toimimaan niin sanottuina irtisanomisautomaatteina, Superliitto paheksuu.