Suomen perustuslain mukaan julkisen vallan tehtävänä on edistää jokaisen oikeutta asuntoon ja tukea asumisen omatoimista järjestämistä. Kirjauksen henki on, että oma koti on jokaiselle kuuluva perusoikeus tai subjektiivinen oikeus.
Julkisen vallan tehtäväksi määritellään tavoitteen edistäminen poliittisin keinoin. Siitä huolimatta asuntopolitiikka on Suomessa jätetty pitkälti markkinavoimien hoidettavaksi. Huonosti hoidetun tonttipolitiikan ja liian vähäisen kilpailun seurauksena markkinamekanismi yskii pahasti. Suomessa on myyjän markkinat, ja rakennusfirmat toimivat kartellimaisesti. Lopputuloksena on tilanne, jossa ihmisten perustavanlaatuinen oikeus omaan kotiin toteutuu varsin huonosti.
Kaupunkikeskuksissa tarjonta ei vastaa kysyntää, ja vuokrat ovat jo ylittäneet kipukynnyksen etenkin pienemmissä asunnoissa. Muuttotappiopaikkakunnilla asuntoja seisoo tyhjillään, mutta sielläkin on liian vähän pieniä asuntoja tarjolla ruokakuntien pienentyessä ja väestön ikääntyessä.
Valtion veropolitiikalla tuetaan asuntokeinottelua ja omistusasumista, ei jokaisen oikeutta omaan kotiin. Hinnan huonosta politiikasta maksavat kotitaloudet, joiden velkaantuminen on kasvanut huimasti viimeisten vuosikymmenten aikana, sekä toimeentulon riittävyyden kanssa jatkuvasti kamppailevat vuokralaiset.
Sietämätön asuntotilanne ei kosketa ainoastaan suuria kaupunkeja. Joensuu nousi tammikuussa otsikoihin kovien asuntohintojen takia. Kovimmillaan asuntojen neliömetrihinta on yli 4 000 euroa. Hintataso lähentelee monia eurooppalaisia metropoleja esimerkiksi Madridia Espanjassa.
Espanjassa asuntokupla puhkesi vuonna 2010 Yhdysvalloissa alkaneen finanssikriisin seurauksena. Halpa lainaraha ja antelias veropolitiikka johtivat tilanteeseen, jossa rakennettiin yhtä paljon kuin Ranskassa, Saksassa ja Italiassa yhteensä. Vuokra-asuntoja oli niukasti ja ihmisiä kannustettiin liiankin reiluilla lainaehdoilla ostamaan koti itselleen.
Pankkikriisin ja heikentyneen taloustilanteen seurauksena työttömyys lähti voimakkaaseen kasvuun. Velallisilla alkoivat lainanmaksuvaikeudet ja kupla puhkesi. Asumisoikeuksien parissa toimiva La Pah-liike arvioi, että Espanjassa on vuoden 2010 jälkeen häädetty jopa 400 000 perhettä asunnoistaan. La Pah on keskittynyt puolustamaan oikeutta omaan kotiin estämällä pankkien tekemät häädöt ja kampanjoimalla asumiseen liittyvien lainmuutosten puolesta. Liike myös asuttaa kodittomia pankeille siirtyneisiin, tyhjiin kerrostaloihin.
Vasemmistonuoret kiertää parhaillaan 22 paikkakuntaa Oma koti liian kallis -kampanjan tiimoilta kuulemassa ihmisten näkemyksiä asuntopolitiikasta. Suomessakin on huutava tarve määrätietoiselle asuntopolitiikalle ja sitä vaativalle poliittiselle toiminnalle. Niin Espanjan kuin Suomen esimerkit näyttävät, ketkä loppupeleissä joutuvat gryndereiden ehdoilla tapahtuvan politiikan maksumiehiksi. Sen sijaan on korkea aika alkaa tehdä asuntopolitiikkaa perustuslain hengessä, eli ihmisten tarpeista lähtevää.
Kirjoittaja on Vasemmistonuorten puheenjohtaja.