Sosiaalisessa mediassa kuvien kommentointi on hyvinkin tavallista ja kommenttien sävy on pääosin positiivinen. Positiivisten kommenttien ja tykkäyksien seurauksena suuri osa nuorista saa mielihyvää ja tuntee itsensä hyväksytyksi.
Tämä tapa toimia sosiaalisissa medioissa on kuitenkin hieman huolestuttava, sillä siinä arvioidaan ihmisiä ainoastaan ulkonäön perusteella. Nuori, joka ei tunne itseään hyvännäköiseksi ja sen takia jaa kuvia, saattaa jättää kuvien jakamisen somessa ja jäädä kavereidensa varjoon sekä tuntea itsensä huonommaksi tai ulkopuoliseksi.
Sosiaalisen median vahvistaessa nuorten minäkuvaa se saattaa myös muovata minäkuvaa ulkonäköpainotteiseksi. Minäkuvan muutos saattaa johtaa nuoren erilaiseen käyttäytymiseen myös sosiaalisen median ulkopuolella oikeassa elämässä, eli niin sanotussa IRL:ssä. IRL-lyhenne tulee englannin sanoista In (the) Real Life.
Ihmisiä arvioidaan ainoastaan ulkonäön perusteella.
Ulkonäköpaineet lisääntyvät
Nuorison keskuudessa on myös havaittavissa ylimielisyyttä oman suosion kasvun johdosta esimerkiksi kuvapalvelu Instagrammissa. Tämä ilmiö johtaa usein oikeiden ihmissuhteiden laiminlyöntiin. Usein myös kasvavan suosion seurauksena jo valmiiksi suuret ulkonäköpaineet lisääntyvät.
Käpylän peruskoulussa ylä-astelaisille järjestettyyn galluppiin vastasi noin 50 ihmistä. Vastauksien perusteella on tehty kyseinen diagrammi.
Kuvien kohteiden lisäksi heiltä kysyttiin, miten he suhtautuvat eri laatuisiin kommentteihin. Positiiviset kommentit tuntuivat jokaisen mielestä hyvältä ja useiden mielestä se kohotti itsetuntoa. Negatiiviset kommentit taas provosoivat useita, monet eivät välittäneet niistä, ja muutamista se tuntui ikävältä.
Yläasteen opiskelija Tumen videoblogilla Youtube-kanavalla on yli 44 000 tilaajaa.
Miten suhtaudut positiiviseen palautteeseen?
– Positiiviset kommentit aina saavat hyvälle mielelle, että muut pitävät siitä mitä itse tykkään tehdä.
Miten negatiiviset kommentit vaikuttavat sinuun?
– Se tuntuu ikävältä ja on turhauttavaa. Ei tarvitse katsoa jos ei kiinnosta.
Entä rakentava palaute?
– On aina mukavaa saada rakentavaa palautetta ja pyrin ottamaan neuvosta vaarin.
Miten maineesi on vaikuttanut arkeesi?
– Välillä ihmiset tunnistavat kadulla ja myös pientä vinoilua saa kuulla kavereilta.
Miten perheesi suhtautuu harrastukseesi?
– He ovat suopeita asian suhteen ja antavat minun tehdä sitä rauhassa.
Onko sinulla tavoitetta videoiden suhteen?
– Ei oikeastaan, mielestäni matka on tärkeämpi kuin päämäärä.
ALEKSI PIPPURI JA TUUKKA ALAVAIKKO
Kirjoittajat ovat Käpylän peruskoulun 9. A:n oppilaita.