Väitetään, että nuorien Facebookin käyttö on vähentynyt huomattavasti, kun taas vanhempien käyttäjien määrä kasvaa.
Nuoret pakenevat vanhempiaan muihin sovelluksiin. Nuoret eivät halua, että vanhemmat näkevät kaiken, mitä he itse tekevät netissä. Näin nuoret suojautuvat vanhempien tukalilta kysymyksiltä ja noloilta tilanteilta, joita kaveriporukassa saattaisi tulla.
Kännykän ”räplääminen” ei kuitenkaan ole hävinnyt mihinkään, vaan lisääntynyt koko ajan. Siitä on itseasiassa tullut todella haitallista varsinkin koulussa. Monet vanhemmat ihmiset moittivat paljon nuoria sosiaalisuuden puuttumisesta, mutta nykyään nuoret ovat sosiaalisia toisella tavalla.
Sosiaalinen media päivittyy koko ajan ja uudet sovellukset lisääntyvät kuin hurrikaanit. Alkavat pienestä ja kasvavat jättiläiseksi. Yksi lataa uuden sovelluksen ja kertoo siitä kaverilleen. Kaveri kertoo kaverille, ja siitä uusi sovellus saa latauksia. Nuoret haluavat olla ”in” ja käyttää hittisovelluksia muiden mukana.
Nuoret haluavat koko ajan uutta
Mitä nämä sovellukset sitten ovat? Mistä nuoret nykyään löytää? Mitä nuoret tekevät Facebookilla nykyään vai käyttävätkö he sitä enää ollenkaan?
Vastaus on yksinkertainen. Nuoret haluavat koko ajan uutta, jota Facebook ei välttämättä tarjoa. Facebook on hyvä ja helppokäyttöinen sovellus niille ihmisille, jotka ovat tottuneet siihen eivätkä halua enää opetella uuden sovelluksen käyttöä. Nuoria ei enää kuitenkaan kiinnosta. Facebook on muuttunut, eivätkä uudet päivitykset enää nuorten mielestä ole hyödyllisiä.
Facebook herättää tunteita sekä puolesta että vastaan. Moni on päättänyt jäädä Facebookin ulkopuolelle. Kyse ei ole pelkästään halusta pitää kiinni yksityisyydestään, vaan Facebookissa on toden totta paljon pielessä. Sen käyttö saattaa haitata esimerkiksi työhönottoa, koska Facebookissa käytetään melkein aina omia nimiä, joten työnantajan on helppo googlata kyseinen henkilö ja kerätä informaatiota. Varsinkin nykyään ihmisten kannattaa harkita, mitä netissä julkaisevat.
Erikoistuminen lisääntyy
Monet nuoret ovat huomaamattaan sosiaalisessa mediassa koko ajan. He katsovat uutisia tai kavereiden kuulumisia kännykästä.
Muita sovelluksia, kuten Twitter, Whatsapp, Instagram, Kik messenger, käytetään nuorten keskuudessa yhä enemmän ja enemmän. Näissä käytetään samoja ominaisuuksia kuin naamakirjassakin, mutta ne erikoistuvat paremmin erilaisiin toimintoihin, kuten kuvat, äänet ja chat.
Esimerkiksi Instagram erikoistuu pelkkien kuvien ottamiseen ja jakamiseen. Ja toiminnot tapahtuvat tottakai silmänräpäyksessä.
Twitterissä voi seurata julkkiksia ja uudelleentwiitata heidän twiittejään. Näin nuoret voivat seurata idoleitaan. Chat-palveluissa voi jutella kavereiden kanssa ja sopia tapaamisia helposti ja nopeasti. Puhelimella on helppo katsoa netistä uutisia tai keskustella kavereiden kanssa päivästä vaikka matkalla treeneihin tai kotiin koulusta. Monet joukkueet hyödyntävät sosiaalista mediaa myös viestinnässä tai ilmoitusasioissa.
Ongelmana nettikiusaaminen
Kohuttu ask.fm-sivusto on huhujen mukaan aiheuttanut jo pahimmillaan itsetuhoisuutta. Kyseiseen sivustoon voidaan kirjoittaa anonyymisti eli nimettömänä kysymyksiä ihmisille. Tämä on kääntynyt nopeasti erittäin rajuksi nettikiusaamiseksi, koska ihmisten kirjoittelun kynnys on nimenomaan edellä mainitun takia madaltunut.
Meillä ei ole siitä kokemusta, mutta siihen on erittäin realistinen mahdollisuus. Sen huomaa jo muun muassa Iltalehden kommenttipalstojen tappeluista. Ne syntyvät jo melkein tyhjästä.
Mutta minkälaista elämä olisi, jos ihmiset eläisivät viikon ilman nettiä tai puhelinta? Mitä ihmiset tekisivät? Olisimmeko sosiaalisempia? Leikkisimmekö ulkona päivät pitkät, mutta tietämättömänä ulkomaailmasta? Onko vielä ihmisiä, jotka eivät ole koskaan nähneet Internetiä? Kyllä, mutta meille on outoa jo nähdä ihminen ilman älypuhelinta.
SUVI ERHOVAARA,
JUHO HAAPAMÄKI
JA MUUT KÄPYLÄN PERUSKOULUN 9. A:N OPPILAAT
Juttu on osa koulujen sanomalehtiviikkoa, jota vietettiin 3.–7. helmikuuta.