Helsingin käräjäoikeus tulkitsi päätöksellään 31. tammikuuta, että mainosjakajiin voidaan noudattaa Suomen mainosjakajien etujärjestö SME ry:n tekemää työehtosopimusta ohi yleissitovan, Viestinvälitys- ja logistiikka-alan työehtosopimuksen.
AKT:n kannanotossa todetaan, että oikeuden päätöksellä voi olla kauaskantoisia vaikutuksia myös kuljetusalalle.
– Väärillä käytännöillä on paha tapa levitä myös muualle. Siksi on tärkeää, että nämä tavat muutetaan oikeiksi heti ensimmäisen yrityksen jälkeen, eikä asialle anneta pikkusormeakaan, kommentoi puheenjohtaja Marko Piirainen.
Tarvittaessa esitettävä lakimuutoksia
AKT esitti vuosi sitten SAK:lle, että se jäsenliittoineen pyrkisi estämään keltaisten ammattiliittojen toiminnan. SAK vastasi, ettei vuonna 2001 uudistettuun työsopimuslakiin ole luvassa muutoksia.
– Tulemme pitämään asiaa esillä ja seuraava paikka on todennäköisesti SAK:n kevätvaltuusto toukokuussa. Keskusjärjestön on pidettävä asiaa esillä ja esitettävä tarvittaessa myös lakimuutoksia.
Samansuuntaisen esityksen SAK:lle teki myös Posti- ja logistiikka-alan unioni (PAU) vuonna 2011.
”Ilmiselvä tarkoitus polkea palkkoja”
AKT toteaa tiedotteessaan, että SME ry:n perustivat lokakuussa 2009 Jakelujuniorit Oy:n entinen varatoimitusjohtaja, viestintäkonserni Janton Oy:n tutkimusassistentti ja Jakelujunioreiden jakelunvalvoja.
SME:llä ei ole yhtään luottamusmiestä tai muuta edunvalvojaa eikä se tarjoa jäsenilleen työttömyysturvaa. AKT:n mukaan yhdistyksen ilmiselvä pääasiallinen tarkoitus on polkea alan palkkoja.
– Korkea järjestäytymisaste ja sitä kautta vahvat työpaikat, ammattiosastot ja liitot ovat kaiken ay-toiminnan perusta, kuten myös toimiva pääluottamusmies- ja työsuojeluvaltuutettujärjestelmä, Piiroinen muistuttaa.