Helsingin käräjäoikeus tuomitsi torstaina Cadpool Oy:n toimitusjohtajan työsyrjinnästä 40 päiväsakkoon suuruudeltaan 4 200 euroa. Käräjäoikeus katsoi, että työnantajan edustaja oli syyllistynyt työsyrjintään päättäessään työntekijän työsuhteen välittömästi tämän palattua perhevapailta.
Sakkorangaistuksen lisäksi työnantaja velvoitettiin korvaamaan 1 500 euroa aiheuttamastaan kärsimyksestä työntekijälle.
Tapauksessa työntekijä oli ollut palaamassa pitkiltä perhevapailta aikaisempiin projektisihteerin tehtäviinsä. Työhönpaluun yhteydessä työntekijälle oli ilmoitettu, ettei yrityksellä ole tarjota hänelle kyseisiä tai muitakaan tehtäviä, vaan tämä irtisanotaan tuotannollisista ja taloudellisista syistä. Irtisanomisajaksi työntekijä sijoitettiin työnantajan varsinaisten toimistotilojen ulkopuolelle työskentelemään yksin.
Potkut johtuivat perhevapaista
Käräjäoikeus katsoi tuomiossaan, että työntekijän työsuhteen päättämiselle ei ollut asiallisia perusteita, vaan työsuhteen päättyminen johtui työntekijän perhevapaiden käytöstä.
Käräjäoikeuden mukaan työnantajalla olisi ollut velvollisuus järjestää perhevapailta palaavalle työntekijälle koulutusta muuttuneisiin tehtäviin. Käräjäoikeus katsoi myös, että päätös työsuhteen päättämisestä oli tosiasiallisesti tehty jo ennen työntekijän työhönpaluuta, ja että työntekijän osaamista tai koulutustarpeita ei ollut selvitetty.
Työsuojelun vastuualueen lakimies Aki Eriksson Etelä-Suomen aluehallintovirastosta muistuttaa, että työntekijän paluusuoja on Suomessa hyvin vahva. Työsopimuslain mukaan työntekijällä on oikeus palata perhevapaalta ensisijaisesti aikaisempaan työhönsä. Perhevapaan aikana työsuhdetta taas ei saa päättää tuotannollisilla ja taloudellisilla perusteilla, paitsi tilanteissa joissa työnantajan toiminta päättyy kokonaan.