Verkkokauppa on avaamassa Helsingin Jätkäsaaressa lauantaina 1.2. Suomen ensimmäisen SodaStream Barin.
Miehitetyllä Länsirannalla vuosina 2012–2013 ihmisoikeustarkkailijoina toimineet ihmisoikeusaktiivit Heikki Pölönen, Heli Pekkonen ja Hanna Isbom muistuttavat, ettei Sodastreamilla tehty kuplavesi ole eettisesti kestävää. Sodastreamin tehdas sijaitsee siirtokunnassa Israelin miehittämällä Länsirannalla. Siirtokunnat ovat kansainvälisen oikeuden mukaan laittomia, ja sekä YK että EU ovat vaatineet Israelia vetäytymään siirtokunnista.
Sodastream-tuotteet merkitään virheellisesti israelilaisiksi, vaikka ne olisi tuotettu siirtokunnassa. Tämä on aktiivien mielestä kuluttajien harhaanjohtamista.
Kuplavettä vesipulasta kärsivällä alueella
– Erityisen irvokkaaksi Sodastreamin tuotteet tekee se, että siirtokuntien vuoksi miehitetyillä alueilla elävät palestiinalaiset kärsivät vesipulasta, toteaa Heikki Pölönen.
Kansainvälisen oikeuden mukaan miehittäjä ei saa riistää miehitetyn alueen vesivarantoja, ja vesivarat on jaettava tasaisesti.
Heli Pekkosen mukaan sadat tuhannet palestiinalaiset asuvat kylissä, joissa ei ole lainkaan omaa vesilähdettä tai vedensaanti on hyvin rajoitettua.
– Kyse ei kuitenkaan ole siitä, että vettä ei olisi saatavilla. Kylien läheisyydessä sijaitsevat Israelin laittomat siirtokunnat ovat kytkettyinä vesiverkkoon, ja vedensaanti siirtokunnissa on rajatonta.
Siirtokuntayhteyksistä kerrottava
Ihmisoikeusaktiivit vaativat, että Sodastreamin siirtokuntayhteyksistä kerrotaan selkeästi, jotta kuluttajilla on mahdollisuus tehdä eettisiä valintoja. Tuotteisiin on merkittävä niiden todellinen alkuperä, jotta myös jälleenmyyjillä on mahdollisuus valita haluavatko myydä laittomissa siirtokunnissa valmistettuja tuotteita.
Jätkäsaaressa jaetaan lauantaina kello 13–14 Verkkokaupan asiakkaille tietoa Sodastreamin siirtokuntayhteyksistä.