Keskusta tekee hallitukselle välikysymyksen kuntauudistuksen tilanteesta ja kuntien pakkoliitoksista.
Keskustan eduskuntaryhmä kokoontui tänään Helsingissä.
Ryhmän puheenjohtaja Kimmo Tiilikainen totesi STT:llä, että puolue vaatii välikysymyksellä selvitystä siitä, ajaako hallitus kuntien pakkoliitoksia. Keskustaa kiinnostaa myös se, että onko pakkoliitoksilla hallituspuolueiden yksittäisten kansanedustajien tuki.
Julkisuudessa monet hallituspuolueiden edustajat ovat olleet keskenään erimielisiä kuntaministeri Henna Virkkusen (kok.) ajamasta linjasta, johon kuuluu pakkoliitosmahdollisuuden laajentaminen. Muiden muassa vasemmistoliiton Martti Korhonen ihmetteli Kansan Uutisissa, onko järkevää luoda lainsäädäntöä, joka hipoo perustuslakia.
Keskusta neuvottelee myös Perussuomalaisten ja vasenryhmän kanssa välikysymyksestä.
Epäonnistumista ja hankaluutta
Aiemmin keskiviikkona näkyvät keskustapoliitikot Tiilikainen, Mauri Pekkarinen ja Seppo Kääriäinen maalasivat tuomiopäivän uhkakuvia Suomen tulevaisuudesta.
He varoittelivat ennenaikaisista eduskuntavaaleista, vaikka sääntömääräiset vaalitkin ovat jo ensi vuoden keväällä.
Tiilikaisen mukaan syitä vaaleille ovat hallituksen kunta- ja soteuudistuksen epäonnistuminen ja kehysriihen säästöjen ja veromitoitusten hankaluus.
– Samalla kun rakennamme vaihtoehtoa Suomen suunnan kääntämiseksi, meidän täytyy myös olla valmiita. Jos joudumme ennenaikaisiin eduskuntavaaleihin, niin sitten joudumme, Tiilikainen sanoi.
Umpikujaa ja surkeutta
Myös Kääriäinen arvioi hallituksen ajautuneen umpikujaan.
– Suurin yksittäinen umpisolmu on kunta- ja sotesekaannus. Laaja käsitys yli puoluerajojen ja myös asiantuntijoiden keskuudessa on, että kunta-asiat ovat sekasorrossa. Omatkaan eivät enää tue kuntajyräystä. Tuorein ilmentymä siitä on kokoomuksen seitsikon irtautuminen Kataisen ja Virkkusen kuntapolitiikasta, jopa ankarasti moittivin sanakääntein, hän sanoi.
Todellisena uhkana hän piti kuitenkin talouden synkkää näköalaa.
– Työttömyys nousee, teollisuus vaipuu, vienti ei vedä ja velkaantuminen jatkuu. Taloutta ja koko yhteiskuntaa uhkaa näivettymiskierre, Kääriäinen maalaili.
– Kehysriihen alla päähallituspuolueet ottavat yhteen leikkauksista ja veroista. Vihreiden ja vasemmistoliiton irtiotot ja niillä uhkailu lamaannuttavat osaltaan hallituksen toimintakykyä.
Hän totesi, että maan asiat eivät ole hallituksen hallinnassa ja piti asiantilaa surkeana.
Puoluejohtaja Juha Sipilä ei ollut mukana kokouksessa. Hän kärsii uusineesta veritulpasta.