Vuoden vaihteessa astui voimaan uusi lääketaksa-asetus, joka on yllättänyt monet apteekkien asiakkaat. Samalla, kun kalliiden reseptilääkkeiden vähittäismyyntihinnat laskivat ja halvempien nousivat, nousivat myös reseptilääkkeistä ja muutamista muista tuotteista perittävä toimituserä- ja lääkekohtainen toimitusmaksu 2,39 euroon euroon aiemmasta 43 sentistä.
Lähes kahden euron nousu ei ole merkityksetön. Jonkin halvan tai erityiskorvattavan lääkkeen kohdalla asiakkaan maksama hinta voi jopa tuplaantua.
Turvataan saatavuus
Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan uudella lääketaksa-asetuksella pyritään turvaamaan lääkkeiden saatavuus koko maassa. Tavoitteena on taata apteekkien riittävät resurssit asiantuntijatyöhön ja lakisääteiseen lääkeneuvontaan vähentämällä lääkkeiden myyntikatteen riippuvuutta lääkkeiden tukkuhinnasta.
Lääketaksa säätelee lääkkeiden vähittäismyyntihintoja ja apteekkien lääkkeiden myynnistä saamaa myyntikatetta. Ministeriö tiedotti lokakuussa, että lääketaksamuutosten seurauksena sairausvakuutuksen lääkekorvausmenot vähenevät arviolta noin 15,8 miljoonaa euroa vuodessa.
Potilaille aiheutuvia lisäkustannuksia hallitus tasasi alentamalla lääkekustannusten vuosittaista omavastuuosuutta eli niin kutsuttua lääkekattoa 670 eurosta 610 euroon.
Paljon lääkkeitä käyttävien hyväksi
Vasemmistoliiton kansanedustajan Erkki Virtasen mukaan lääketaksan muutos suosii niitä, jotka käyttävät paljon lääkkeitä. Hallitusohjelmassakin on kirjaus heidän tilanteensa helpottamisesta.
– Tämä oli tietoinen päätös, jonka olemme kuitanneet, hän sanoo toimitusmaksusta. Virtanen on eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen.
Hänen mukaansa lähtökohta oli turvata apteekkipalveluja.
– Samalla lääkekatto laskettiin 610 euroon. Ja kevään aikana käytävässä väännössä koko lääkekorvausjärjestelmän uudistamisesta toivomme saavamme lääkekaton putoamaan vielä tästäkin.