STTK:n pääekonomistin Ralf Sundin mukaan talouspoliittisessa keskustelussa on käynnissä vaarallinen ilmiö. Se on väittämä, jonka mukaan veronkorotuksista koituu talouteen paljon enemmän haittaa kuin säästöistä.
Sund kirjoittaa tiistaina STTK:n blogissa, että väittämien ahkera toistaminen muuntaa ne melko nopeasti totuudeksi ja sitten hallitusohjelman kirjauksiksi.
Sund kommentoi blogissa Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVA:n maanantaina julkaisemaa veroraporttia Kruunu ottaa omansa.
”Naurismaan aidat hekottavat”
”Verokeskustelun sisään rakennettu oletus näyttää pitävän totuutena sitä epätieteellistä väittämää, jonka mukaan yksityinen olisi tehokasta ja julkinen tehotonta. On ymmärrettävää, että tämä oletus on vain rivien välissä, koska ääneen sanottuna naurismaan aidatkin alkavat hekottamaan.”
Nykyisen hallituksen ohjelman mukaan julkista taloutta sopeutetaan puoliksi korottamalla veroja ja puoliksi tekemällä säästöjä. Sundin mukaan tähän linjaukseen verokapinan puuhamiehet ovat nyt iskeneet kyntensä.
”Popularisoinnista puoskarointia”
”Perusteluiksi kaivetaan irrallisia tutkimustuloksia, joista vedetyt johtopäätökset ovat – lievästi sanottuna – rohkeita. Popularisoinnista on tullut puoskarointia.”
Sundin mukaan ”ekonomistikunnasta on tehty tiivis nippu, joka esiintyy yhtenäisenä joukkona kuin Pohjois-Korean sotilaat paraatissa”
Itse hän sanoutuu irti yksimielisyyden klubista.
”Asia on nimittäin niin, että sekä verojen korotuksilla ja säästöillä on pääosin kielteisiä vaikutuksia talouden dynamiikkaan: kasvuun ja työllisyyteen. Mutta sekä veroilla että säästöillä on myös myönteisiä vaikutuksia. Joillakin veroilla vaikutuksia on enemmän ja joillakin vähemmän. Sama pätee säästöihin. Kohdentamisessa ja hienosäädössä on koko viisaus.”