Suomalaisten kauppaketjujen SOK:n, Keskon ja Tuko Logisticsin uutta ananasmehutoimittajaa Vita Food Factorya epäillään vakavista ihmisoikeusloukkauksista, kertoo Finnwatch tiedotteessaan.
Finnwatchin uusi Ojasta allikkoon -raportti paljastaa, että thaimaalainen tehdas takavarikoi työntekijöiden passeja, käyttää väkivaltaa siirtotyöntekijöiden rankaisemisessa ja pitää heitä velkaorjuuden kaltaisissa olosuhteissa.
Olot jopa huonommat kuin aiemmin
Tutkimus on seurantaraportti viime vuonna julkaistusta Halvalla on hintansa -raportista. Sen seurauksena suomalaiset kauppaketjut ryhtyivät toimenpiteisiin vastuullisuutensa varmistamiseksi. Nämä toimenpiteet eivät kuitenkaan ole riittäneet.
– Nyt tutkitussa Vita Food Factory -tehtaassa olot näyttävät olevan vielä huonommat kuin aiemmin tutkitussa Natural Fruit -tehtaassa, Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala sanoo.
Tehtaan työntekijöitä on huijattu työnvälityksessä, jonka vuoksi he ovat valtavasti velkaa välittäjille. Maksetut palkat ovat laittoman pieniä, ylityöt usein pakollisia eikä vuosilomia anneta. Työntekijät ovat kertoneet myös pahoinpitelyistä.
– Toiminta viittaa ihmiskauppaan ja pakkotyövoimaan.
Ongelmia myös tonnikalatehtaissa
Myös SOK:n, Keskon ja Tuko Logisticsin tonnikalatuotteita valmistavien thaimaalaisten alihankkijoiden toiminnasta löytyi ongelmia. Työntekijöiltä oli muun muassa peritty laittomia maksuja ja evätty lakisääteisiä taukoja. Tehtailla ei toimi ammattiliittoja, joten työntekijöiden on vaikeaa neuvotella työehdoistaan.
– Tonnikalatehtaissa töitä paiskitaan minimipalkalla. Työpäivät ovat tavallisesti 12 tunnin mittaisia. Tullakseen palkallaan toimeen työntekijät jakavat pienet huonokuntoiset huoneet useiden työntekijöiden kesken.
Molemmat tutkitut tonnikalatehtaat, TUM ja Unicord 2, kävivät kuitenkin aktiivista vuoropuhelua Finnwatchin kanssa ja sitoutuivat moniin parannuksiin.
Isot sentään yrittävät, Lidlistä ei tietoa
Finnwatchin raportissa tuodaan esiin, että suomalaisketjut kuitenkin toimivat alihankkijoidensa vastuullisuuden lisäämiseksi. Muun muassa SOK ja Kesko ovat kartoittaneet tavarantoimittajiensa alihankintaketjujen vastuullisuutta ja tehneet tai suunnitelleet muutoksia hankintasopimuksiinsa.
Myös suoraa vuoropuhelua tavarantoimittajien kanssa on lisätty. Kauppaketjuista Lidl saa kuitenkin Finnwatchilta pelkästään risuja, koska ei ole suostunut kertomaan esimerkiksi thaimaalaisen tavarantoimittajansa nimeä.
– Lidlin tuotteiden vastuullisuutta ei siis ole mahdollista arvioida.