Viime viikon Rautaruukkikaupat ovat saaneet poliitikot arvioimaan valtion omistaman sijoitusyhtiön Solidiumin luonnetta. Kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki (vas.) totesi perjantaina Helsingin Sanomissa, että Solidium pitäisi lopettaa ja sen osakkeen siirtää suoraan valtion haltuun. Hän vaati myös enemmän päätösvaltaa yritysomistuksissa.
Arhinmäen mielestä pitäisi antaa enemmän päätösvaltaa valtion yritysomistuksissa poliittisille päättäjille, jotka kuitenkin kantavat vastuun päätöksistä.
Kokoomuksen ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb taas arvioi Ylen Ykkösaamussa lauantaina, että poliitikkojen olisi hyödyllisintä pitää näppinsä irti Solidiumista.
Yhtiö toisensa jälkeen jää alakynteen kansainvälisessä kilpailussa.
– Politiikka on aika suhdanneherkkää, kun taas talouden ja Solidiumin toiminta perustuu talousanalyysiin, hän sanoi.
Arhinmäki sai voimakasta tukea puolueensa kansanedustajalta Risto Kalliorinteeltä.
Kyvyttömät johtajat
Kalliorinne arvioi lauantaina, että kokoomuksen markkinauskovaiset ajavat maan perikatoon ja tyrmäsi Stubbin näkemyksen. Arhinmäen tapaan Kalliorinne vaati kansalaisten valitsemille päättäjille enemmän valtaa kansallisomaisuuden suhteen. Hänestä nykymalli, jossa poliitikot on ulkoistettu valtionyhtiöistä ja valta on annettu virkamiehille, on romutettava.
– Suomalaisten elinkeinoelämän johtajien kyky johtaa yrityksiä menestyksekkäästi on viimeaikaisten tapahtumien valossa varsin heikkoa, Kalliorinne sivalsi tiedotteessaan.
– Yhtiö toisensa jälkeen jää alakynteen kansainvälisessä kilpailussa ja surkean johtamisen maksajiksi päätyvät tapahtumiin syyttömät työntekijät ja yritysten tuhoutumista kauhistelevat veronmaksajat.
Stubb pakenee vaikeuksia
Kalliorinne arvosteli ahnetta asennetta:
– Elinkeinoelämän herrat pelastautuvat bonuksineen eläkkeelle tai siirtyvät muita yrityksiä tuhoamaan ja heidän kykyihinsä fanaattisesti uskova Stubb itse pakenee maan historian vaikeinta tilannetta Brysselin lihapatojen ääreen. Näiden maanpettureiden ritariristit ja muut ylevät isänmaalliset ansiomerkit tulisikin ensi itsenäisyyspäivänä palauttaa takaisin presidentin kansliaan.
Kalliorinteen mielestä Rautaruukin myymiseen johtanut tapahtumaketju on irvokas osoitus kokoomuksen ideologisesta innosta hävittää valtionomaisuutta.
– Viime hallituskaudella silloisen omistajaohjauksesta vastanneen ministeri Jyri Häkämiehen komennossa eduskunta myönsi 2007 joulukuussa Rautaruukin myyntivaltuudet, 2008 osakkeet siirrettiin hallituksen päätöksellä valtion omaisuudenhoitoyhtiö Solidiumiin ja poliitikkojen vaikutusvalta tuhottiin lopullisesti lakkauttamalla Rautaruukin hallintoneuvosto 2010. Näin alueellisista vaikutuksista, verotuloista ja työntekijöiden asemasta kiinnostuneet poliitikot ulkoistettiin Rautaruukista. Häkämiehen, Stubbin ja Björn Wahlroosin ihannoimat ammattijohtajat saivat täyden vallan myydä yhtiö kaikessa hiljaisuudessa Ruotsiin ehdoilla, jotka ovat suomalaisille äärettömän epäedulliset, Kalliorinne kertaa tapahtumien kulkua.
– Poliitikkojen valtaa lisäämällä ei voida heikentää nykyistä tilannetta, koska tällä hetkellä yhteiskuntavastuusta piittaamattomat ammattijohtajat tuhoavat suomalaista teollisuutta vauhdilla, johon eduskuntaan kansan valitsemat päättäjät eivät ikimaailmassa kykenisi.
Kaksi tehtävää
SDP:n kansanedustajan Sirpa Paateron mielestä Solidiumin päätehtävä on mietittävä uusiksi. Hän ei kuitenkaan lopettaisi yhtiötä. Paatero korostaa, että Solidiumilla on kaksi tärkeää tehtävää: valvoa valtion sijoituksia ja ennen kaikkea edistää suomalaista työtä.
– SDP on jo aiemmin esittänyt, että Solidiumiin muodostettaisiin poliitikoista koostuva hallinto- ja sijoitusneuvosto. Se toimisi samalla sekä suomalaisen työntekijän edunvalvojana että mahdollistaisi markkinoiden toisinaan vaatimat nopeat liikkeet, hän sanoo tiedotteessa.
Paateron mukaan on mietittävä tarkkaan, mitä yhtiöitä valtio omistaa vain osinkotulojen vuoksi ja mitä työllisyyden parantamiseksi tai uusien toimialojen käynnistämiseksi.
– Valtion strategisesti tärkeät yhtiöt ja joissa omistus on yli puolet tai kokonaan ovat vielä asia erikseen, hän sanoo.
Populismia?
Viime viikolla vasemmistoliiton kansanedustajat vaativat selitystä Rautaruukin tapahtumille valtion omistajaohjauksesta vastaavalta ministeriltä, vihreiden Pekka Haavistolta.
Hän totesi, että Solidiumin kaltaista työvälinettä tarvitaan jatkossakin, mutta sitä olisi syytä pohtia, omistaako se tällä hetkellä oikeita yhtiöitä ja onko sen laajuus oikea.
Aiemmin Solidiumin alasajoa kannattanut puolustusministeri Carl Haglund (r.) puolestaan otti kantaa asiaan maanantaina Maaseudun Tulevaisuudessa.
– Joko niin, että Solidiumin tekemät päätökset tuodaan meille vain tiedoksi, tai että isoissa asioissa pyydetään talouspoliittisen ministerivaliokunnan linjausta ja Solidium velvoitetaan toimimaan sen mukaisesti, Haglund sanoi.
Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto kertoi pitävänsä sekä Arhinmäen että Stubbin Solidium-kantoja populistisina.
– Jos vain vaatii Solidiumin lakkauttamista, sivuuttaa ongelmat. Pitää keskustella, miten valtio voi valvoa yhtiöitään, Alanko-Kahiluoto sanoi Helsingin Sanomissa.
Samassa lehdessä Perussuomalaisten eduskuntaryhmän johtajan Pirkko Ruohonen-Lernerin mukaan on tärkeää, että valtion omistajuudesta keskustellaan. Keskustasta taas ihmetellään sitä, että kuuden puolueen hallituksesta kuuluu toisistaan poikkeavia mielipiteitä.
Juuri niin kuin käsketään
Solidiumin hallituksen puheenjohtaja Pekka Ala-Pietilä taas sanoi sunnuntaina Ylen Arto Nyberg -ohjelmassa, että Solidium toimii juuri niin kuin sitä ohjeistetaan ja sille annettujen valtuuksien mukaan.
– Meillä on kaksi ulottuvuutta, joilla Solidiumin toimintaa ohjataan. Toisaalta talouspoliittiselta ministerivaliokunnalta on ohjeet, miten meidän tulee toimia, mitkä on päätösvaltuudet ja miten tulee informoida asioista. Ja toisaalta se, miten Solidium toimii suhteessa niihin kahteentoista yritykseen, jotka ovat sen salkussa, pörssilistattuja ja joissa Solidiumilla on vähemmistöosuus omistajana, sitä taas säätelee osakeyhtiölaki.