Viimeinen sana
Helsingissä kohkataan mahdollisesti joskus rakennettavasta Guggenheimista. Ketään ei tunnu kiinnostavan, että jo helmikuussa toisaalle kaupungissa valmistuu Guggenheimiin verrattuna ainutlaatuinen maailmanluokan maamerkki, maailman ainoa arkkitehti Eliel Saarisen suunnittelema hampurilaisravintola.
Tällaista ei ole edes burgereiden eikä Guggenheimin kotimaassa.
Eliel Saarinen on edelleen yksi Suomen kansainvälisesti tunnetuimmista arkkitehdeista. Hän muutti 1920-luvulla Yhdysvaltoihin ja kuoli vuonna 1950 Michiganissa. Siinä mielessä Helsingin päärautatieaseman ravintola Elielin seuraava elämä hampurilaisravintola Burger Kinginä on johdonmukainen: Suomessa olet sinä syntynyt, mutta amerikkalaiseksi tuleva.
Toivottavasti loppukin ei ole samanlainen.
Valtavien ihmisvirtojen keskellä sijaitsevan ravintolan ylläpitäminen on vaikeaa. Elieliä on uudistettu muutaman vuoden välein, viimeksi vuonna 2009. Moitteita on tullut aina, jos ei muilta niin museoihmisiltä.
Nyt museoväkikin on äimänkäkenä tai whopperit niin kurkussa, ettei pihaustakaan kuulu. 5. maaliskuuta 95 vuotta täyttävän Helsingin kuuluisimpiin monumentteihin kuuluvan aseman ainoa ruokaravintola saa kenenkään nikottelematta muuttua amerikkalaiseksi hampurilaisravintolaksi.
Ilmassa olisi suuren kulttuuriskandaalin tuntua, jos kulttuuria ja sivistystä vielä pidettäisiin arvossa.
Mutta ei taida olla edes ruokakulttuurilla. Jo nyt asemalla ja asematunnelissa on McDonald´s ja Hesburger. Jälkimmäisiä on kohta kaksi, kun asematunnelin Hese saa seurakseen asemarakennukseen valmistuvan uuden ravintolan. Ihan siihen patonkeihin sullottavaa pikaruokaa tarjoavan viereen ja perinteistä grilliruokaa tarjoavan naapuriin.
Toinen vaihtoehto on ovela kansallisromanttinen veto. 1873 syntyneen Eliel Saarisen nuoruudessa junamatkalle otettiin evääksi kalakukko ja pullollinen piimää.
Palaa juurille, VR:n asiakas: jos haluat oikeaa ruokaa, ota eväät mukaan.
Elielin uudistus on oikeansuuntainen, mutta riittämätön. Pitäisi katsoa kriittisellä silmällä myös Saarisen niin ikään piirtämää Kansallismuseota. Vastaako se nykyajan vaatimuksia? Saataisiinko McDonald´s sponsoroimaan ajanmukaistamista, jos se saisi lippunsa talon katolle ja nimeksi tulisi McDonald´sin Kansallismuseo?
Olympiastadion on suuren remontin edessä. Eikö sitä voitaisi rahoittaa sponsorivoimin, jos Yrjö Lindegrenin ja Toivo Jäntin luomus muuttuisi Hesburger Areenaksi? Ja venäläisille jäähallin omistajille voisi lisäksi myydä vokaalin: Hesburger Arena.
Ravintola Elielin toiminnasta vastaa muuten Restel, jonka omistaa Osuuskunta Tradeka. Se puolestaan jatkaa vuonna 1916 Yleisestä Osuuskauppojen Liitosta eronneen edistysmielisen osuustoiminnan perinteitä.