Viikon kysymys
Vanhat yrittäjät haluavat eläkkeelle. Noin 20 0000 yritystä on ilmoittanut lopettavansa toimintansa 2010-2020. Noin 5 000 yritykselle pitäisi löytää vuosittain joko ulkopuolinen ostaja tai suvusta tuleva jatkaja.
Mistä löytyy uusia yrittäjiä omistajanvaihdosta kaipaaville yrityksille, Suomen Yrittäjien projektipäällikkö Mika Haavisto?
– Reiluun kolmannekseen näistä yrityksistä löytyy ostaja yrityksen työntekijästä, johdosta tai jatkaja sukulaisista. Vajaa viidennes yrityksistä päätyy toisen yrityksen haltuun. Useimmiten ostava yritys haluaa kasvaa, joskus ostaa kilpailijan pois markkinoilta.
Löytyykö kotimaisille yrityksille ulkomaisia ostajia?
– Tähän saakka kiinnostus on ollut pientä. Yleensä ostaja on löytynyt omasta tai naapurimaakunnasta. Nyt näyttää siltä, että kiinnostus on kasvamassa. Tältä tilanne vaikuttaa yritysvälittäjien mukaan.
Kummat ryhtyvät yrittäjiksi helpommin, miehet vai naiset?
– Kummatkin. Naiset ovat hienoisena enemmistönä, kun puhutaan yritysostoista. Miehet aloittavat useammin yritystoiminnan täysin puhtaalta pöydältä.
– On helpompi ryhtyä yrittäjäksi omistajavaihdoksella, koska sillä on vakiintunut asiakaskunta.
Onko aikataulu noin 5 000 yrityksen siirrosta uusiin käsiin vuosittain pitänyt?
– Valitettavasti ei. Vanhat yrittäjät lykkäävät myynti- tai lopettamispäätöstä entistä pidempään. Ostaja on löytynyt arviolta 2 000-2 500 yritykselle vuosittain. Vuosikymmenen loppupuolella pitäisi löytää uusi yrittäjä kolminkertaiselle määrälle vuosittain. Se on kova tavoite.
Paljonko nämä yritykset yleensä työllistävät?
– Yleensä ostetussa yrityksessä työskentelee alle 10 henkeä. Yli joka kolmannessa yrityksessä työskentelee 2-4 henkilöä. Tämä käy ilmi Seinäjoen ammattikorkeakoulun tutkimuksesta.
Jäävätkö vanhat yrittäjät osaomistajina myymäänsä yritykseen?
– Yritysneuvojien mukaan näin ei kannata tehdä. Vanha yrittäjä voi auttaa uutta yrittäjää alkuun esimerkiksi muutaman kuukauden verran. Sitten pitää antaa uudelle yrittäjälle tilaa.
Otitte juuri käyttöön opiskelijajäsenyyden, miksi?
– Yrittäjyys on alkanut kiinnostaa uudella tavalla myös opiskelijoita. Haluamme helpottaa yrittäjyyden aloittamista. Heille syntyy valmis kontaktiverkosto. Lisäksi tarjoamme erilaisia palveluja ja tutorointia eli henkilökohtaista ohjausta.
Kuva: Birgitta Suorsa