Metallityöväen Liiton vasemmistoryhmän vetäjä ja sopimusasiantuntija Turja Lehtonen paheksuu ja hämmästelee teräsyhtiö Rautaruukin myyntiä ruotsalaiselle SSAB:lle.
– Suomella on pitkä historia teollisuuden ja osaamisen kärkimaana. Viime vuosikymmenten aikana emme kuitenkaan ole osanneet pitää huolta kruununjalokivistämme.
Viimeisin typeryyden ilmentymä Lehtosen mukaan on Rautaruukin myyminen ruotsalaiselle SSAB:lle.
– Pidän kauppa näillä tiedoilla käsittämättömänä ja taas yhtenä huonona esimerkkinä valtion omistajaohjauksen puuttumisesta.
Sekä Solidium että Rautaruukin toimiva johto näyttävät kaupalle vihreää valoa.
Lehtosen mukaan Rautaruukin toimitusjohtaja Sakari Tamminen ei ole kyennyt johtamaan yhtötä onnistuneesti ja luotsaamaan sitä menestyvien teräsyritysten joukkoon, vaikka edellytyksiä olisi ollut.
– Kun ei osata johtaa, päädytään myymään yhtiö kilpailijalle sen sijaan, että olisi kehitetty sitä. Pisteenä i:n päälle Tamminen jää itse eläkkeelle.
Työntekijät joutuvat kärsimään
Lehtonen on huolissaan Rautaruukin ja sen työntekijöiden kohtalosta.
– Kun päätösvalta siirtyy Ruotsiin, kärsijänä on suomalainen työntekijä. Tästä ovat esimerkkeinä vaikkapa Stora Enso ja TeliaSonera. Yhtiöiden johtojen peräänkuuluttama synergiaetu on historiassa aina merkinnyt irtisanomisia. Sitä ne merkinnevät nytkin.
Lehtosen mielestä kauppa kertoo suomalaisen yritysjohtamisen osaamattomuudesta ja laajemmasta kriisistä.
– Yritystä pystytään johtamaan hyvinä aikoina, mutta kun sitä pitäisi kehittää ja viedä eteenpäin yhdessä henkilöstön kanssa, osaaminen loppuu ja vaihtoehdoksi lähdetään hakemaan toiminnan myymistä – luonnollisesti ulkomaille. Silti suomalaisten pörssiyhtiöiden johtajille maksetaan kansainvälisestikin vertaillen kovia palkkoja. Kysymys kuuluukin, että mistä?
”Henkilöstön asema turvattava”
Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto otti myös kantaa fuusioon ja vaati henkilöstön aseman turvaamista.
– Rautaruukin työntekijät ovat työskennelleet viime vuodet hyvin vaikeissa oloissa. Syy yhtiön vaikeuksiin ei ole heissä, joten heistä ei myöskään saa tehdä fuusion maksumiehiä.
Aalto muistuttaa, että Suomen valtiolla on Rautaruukin suurena omistajana omat velvoitteensa fuusiossa.
–Kyse on myös merkittävästä kansallisomaisuuden siirrosta ulkomaiseen omistukseen.
Aalto näkee fuusiossa myös positiivisia puolia.
– Henkilökunnan pitkä epävarmuus päättyy vihdoin. Järjestelyllä myös turvataan suomalaisen terästeollisuuden jatkuminen ja alan työpaikkoja. Fuusio antaa pohjoismaiselle alan isolle toimijalle mahdollisuuden menestyä maailman kovilla markkinoilla.