Ei ihme, että lakkokeväänä 1971 perustettu KOM-teatteri valitsi hänet Juho Milonoffin kanssa toiseksi taiteelliseksi johtajakseen.
Maijala haluaa tehdä teatteria, joka vetoaa syvästi katsojan tunteisiin ja saa ajattelemaan.
– Kaikki taide on yhteiskunnallista ja aina poliittinen teko. Jos ei taide ota yhteiskunnallisesti kantaa, se antaa tukensa vallitsevalle järjestelmälle, Maijala täräyttää.
Taiteellisesti tinkimätön Maijala viis veisaa siitä, mitä muut hänen ohjauksistaan ajattelevat, hän suo itselleen täydellisen työrauhan.
– Aivan liian paljon tehdään yleisöä kosiskelevaa teatteria, vailla sen syvempää sanomaa, jotta salit täyttyisivät.
Laitosteattereihin kannattaa mennä
Maijala harmittelee, että vahva kaupunginteatteriverkosto estää monesti uusien ryhmien läpimurrot teatterin kentällä. Niinpä hän usuttaakin tiedostavia näyttelijöitä ja ohjaajia hakeutumaan laitosteattereihin.
– Meidän pitäisi ottaa tuotantovälineet haltuumme vanhaan kunnon marxilaiseen malliin! Laitosteattereiden pitää muuttua – luopua siitä yksioikoisen fundamentalistisesta ajatuksesta, että yleisöä pitää viihdyttää.
KOM-teatteri on ”se paikka”
KOM on Maijalalle ehdottomasti ”se paikka”, jossa hän saa vietyä asiaansa ja näkemyksiään eteenpäin. Parasta olisi löytää tyypit, joiden kanssa tehdään vallankumousta yhteiskunnallista typeryyttä vastaan yhdessä, niin että rytisee.
Ja mitähän Maijalan Teatterivallankumouksessa haetaan?
– Teatteri parhaimmillaan voi oikeasti muuttaa ihmistä ja saada katsojat ottamaan kantaa. Mutta se vaatii aikaa ja ymmärrystä niin teatterin tekijöiltä kuin yleisöltäkin.
Maijalan manifestoima vallankumous on jatkuva prosessi.
– Vallankumous jää aina kesken, olipa se voitettu tai hävitty. Ensi-illan jälkeen olen vallankumousjohtajana tehtäväni tehnyt, toivoen tietysti sen onnistuneen. Seuraavan ohjauksen myötä nousen jälleen barrikadeille.
– Ajassamme kytee räjähdysherkkiä yhteiskunnallisia ja sosiaalisia katastrofeja ja aikapommeja: vaikkapa köyhyyden lisääntyminen. Taiteen tehtävänä on kuvata ja tuoda esiin myös elämän ja yhteiskunnan nurjempia puolia, vaikka se ei helppoa olekaan.
Lauri Maijalan laajempi haastattelu ilmestyi Kansan Uutisten Viikkolehdessä perjantaina 17.1. Osta näköislehti.