Suomen hallitus jatkaa aseteknologiahankintoja Israelista. Puolustusministeriö ostaa israelilaiselta ECI Telecom -yhtiöltä tietotekniikka- ja ylläpitopalveluita yli 16 miljoonalla eurolla.
Suomi ja ECI Telecom solmivat puitesopimuksen. Resurssien säästämiseksi suunniteltu puitesopimus on tapana solmia tilanteissa, joissa sopimusosapuolet tekevät pitkäaikaista yhteistyötä.
Viestintäverkon laitteisto
Suomen armeijan viestintäverkkoa on rakennettu vuodesta 2001 lähtien ECI Telecomin laitteistoilla, joten uusista hankinnoista ei ollut syytä järjestää kilpailutusta. Suomen puolustusvoimien verkossa käytetään laitteistoja, joita ainoastaan ECI Telecom voi valmistaa ja ylläpitää.
Vuonna 2009, pian Israelin Gaza-hyökkäyksen jälkeen Israelin armeija antoi ECI Telecomille erityismaininnan yhtiön tuesta reserviläistyöntekijöilleen eli niille ECI Telecomin työntekijöille, jotka osallistuivat Israelin sotatoimiin Gazassa. Israelin armeija myöntää tämän harvinaisen erityismaininnan mikäli se katsoo, että yhtiöllä on poikkeuksellisen “läheiset” ja “esimerkilliset” suhteet reserviläisiin työntekijöihinsä.
ECI Telecomin henkilöstöosaston esimiehen Adi Bildnerin mukaan “tämän maan rakastamisen henki on osa organisaatiomme kulttuuria. Olemme ylpeitä reserviläisistämme ja teemme kaiken voitavamme heidän tukemiseksi myös jatkossa.”
Gaza-hyökkäys oli sotarikos
Arvostettu Palestinian Center for Human Rights -ihmisoikeusjärjestö raportoi Israelin tappaneen vuodenvaihteen 2008–2009 suurhyökkäyksessään 1 167 gazalaista siviiliä, mukaan lukien 318 lasta. Samalla Israel haavoitti ainakin 5 300 palestiinalaista.
YK:n laatiman lähes 600 sivuisen selvityksen mukaan Israelin armeija käytti palestiinalaislapsia ja muita siviilejä ihmiskilpinä ja pommitti useita siviilikohteita valkoisella fosforilla.
YK totesi Israelin syyllistyneen Gaza-hyökkäyksessään sotarikoksiin ja mahdollisesti rikoksiin ihmisyyttä vastaan.
ECI Telecom korostaa sen vuosikymmeniä jatkunutta läheistä yhteistyötä Israelin armeijan kanssa. Yhtiön johto myös markkinoi ja profiloi yhtiötään sillä, että ECI Telecom on ollut rakentamassa Israelin armeijan tietotekniikkaverkkoa. Yrityksen toimitusjohtaja Doron Inbar kuvaili vuonna 2005 ECI Telecomin suhdetta Israelin asevoimiin seuraavasti:
“Olemme ylpeitä siitä, että laitteistojamme on käytetty Israelin armeijan vaikuttavan tietoverkon laajennuksessa. Toivomme, että pääsemme jatkossakin tyydyttämään Israelin armeijan tarpeita ja työskentelemään armeijan tulevien verkkolaajennusten parissa.”
Suomessa laajaa vastustusta
Yli 250 tunnettua suomalaista tieteen, taiteen ja politiikan vaikuttajaa on vaatinut Suomea lakkauttamaan välittömästi kaiken asekaupan ja aseteknologisen yhteistyön Israelin kanssa. Allekirjoittaneiden joukossa on ulkoministeri Erkki Tuomioja, kansainvälisen oikeuden professori Martti Koskenniemi, kansainvälisen oikeuden emeritusprofessori Lauri Hannikainen ja elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki.
Vetoomuksen allekirjoittajissa on yli 40 professoria, kansanedustajia useista eduskuntapuolueista, europarlamentaarikkoja, Finlandia-palkinnon voittajia ja tutkijoita.
Viime vuosina lukuisat eurooppalaiset toimijat ovat katkaisseet taloudellisia kytköksiään Israelin aseteollisuuteen. Esimerkiksi Norjan hallitus, Tanskan suurin pankki Danske Bank, maailman suurin investointipankki Deutsche Bank ja Ruotsin suurin eläkekassa Först AP-Fonden ovat katkaisseet yhteytensä israelilaiseen aseteollisuusjättiin Elbit Systemsiin.
Samoihin aikoihin, vuonna 2009, Suomi solmi Elbitin kanssa 17 miljoonan euron sopimuksen. Tuoreen ECI Telecom -sopimuksen jälkeen Suomi-Israel -asekaupan kokonaisarvo on noin 220 miljoonaa euroa.