Kansan Uutisten Viikkolehdessä perjantaina 17. tammikuuta
Suomessa elinkeinoelämän johtajat vaativat leikkauksia ”liian suuren” julkisen sektorin takia ja samaa keskustelua käydään muuallakin Euroopassa. Britannian valtiovarainministeri George Osborne paheksui keskiviikkona sitä, että Euroopassa asuu vain seitsemän prosenttia maailman väestöstä, mutta käytetään 50 prosenttia maailman hyvinvointimenoista.
Euroopassa harjoitettava vyönkiristys ei ole väliaikainen keino kriisin ratkaisemiseksi. Kyseessä on elintason pysyvä sopeuttaminen alemmalle tasolle. Näin kirjoittaa Kreikassa syntynyt, mutta Britanniassa asuva Alex Andreou Viikkolehden tämän viikon Guardian-jutussa.
”Asia esitetään ikään kuin olisi jotenkin säädytöntä, että tämän maanosan valtiot käyttävät niin paljon rahaa tarjotakseen kansalaisilleen terveyttä, turvallisuutta ja koulutusta.”
Andreoun kirjoitus perjantaina vain Viikkolehdessä, ei verkkolehdessä.
Puolustusministeriö tekee 16 miljoonan euron kaupan israelilaisen ECI Telecom -yhtiön kanssa. Armeijan viestintäverkkoa on rakennettu yhtiön kanssa vuodesta 2001. ECI Telecom on läheisessä yhteistyössä Israelin armeijan kanssa. YK:n sotarikoksena pitämän vuoden 2009 Gaza-hyökkäyksen jälkeen se sai armeijan erityismaininnan. Muualla Euroopassa katkaistaan taloudellisia kytköksiä Israelin aseteollisuuteen.
Vuodesta 1863 ensimmäiseen maailmansotaan 284 158 suomalaista lähti siirtolaiseksi Amerikkaan. Perinteisesti tätä on selitetty Etelä-Pohjanmaan liikaväestöllä tai talorahojen hakemisella. Petri Rekonen esittää väitöskirjassaan Raha, aika, itsekuri vivahteikkaamman tulkinnan. Yhtä syytä ei ollut. Yksi oli itsenäisyyden ja vaurauden tavoittelu. Liikkeelle lähtivät etenkin nuoret, naiset ja köyhät.
Viikkolehdessä asiaa tällä viikolla myös Guggenheimista, alkoholipolitiikasta, ammattikalastajan ongelmista ja palveluseteleistä.
Perjantaina Tauno Pylkkäsen ooppera Väinö Linnan Tuntemattomasta sotilaasta tulee pitkän tauon jälkeen nähtäväksi – nyt Oulun Kaupunginteatterissa.
– Tulkintani kunnioittaa Linnan teoksen vahvasti sodanvastaista sanomaa. Tukeudun ohjauksessani siihen, Edvin Laineen Pylkkäsen oopperaan rustaaman sotaa kaunistelevan libreton sijaan, kertoo oopperan ohjaava Lauri Maijala, yksi nykyteatterin kuumimmista nimistä juuri nyt.
Tiedostavia teatterintekijöitä Maijala kehottaa Viikkolehden haastattelussa hakeutumaan laitosteattereihin, ”ottamaan tuotantovälineet haltuun”.
Esittelemme myös viime vuonna suomeksi ilmestyneen Peter Singerin kirjan Marx ja käymme teatteri Kultsassa.
Miestutkija Jiri Nieminen palaa vielä joulukuun Kiakkovierasjuhliin ja pohtii niiden rähinöinnin opettaneen miehisyyttä.
Viikkolehti – Anna itsellesi lupa vaikuttua.