Elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren (kok.) järjestämän Selkäranka-seminaarin viesti sai vasemmistoliiton oululaisen kansanedustajan Risto Kalliorinteen kuohuksiin.
Erityisesti Kalliorinne ihmettelee finanssiyhtiö Sammon konsernijohtaja Kari Stadighin puheenvuoroa.
– Stadigh ennusti, että Suomeen ei jää mitään, koska hallitus ei kykene mihinkään, mikä turvaisi suomalaisen elinkeinoelämän kilpailuedellytykset, Kalliorinne siteeraa ja toteaa kuulleensa suurin piirtein saman viestin Ylellä pari päivää aikaisemmin saman firman hallituksen puheenjohtajalta Björn Wahlroosilta.
– Nämä finanssijättiläiset ovat nyt ladanneet täysillä viestiä, jonka mukaan maan hallitus aiheuttaa sen, että Suomessa ei kannata tuottaa mitään, Kalliorinne tulkitsee.
Seminaarissa keskiviikkona Stadigh arvioi yhteiskunnan viestivän omistajille, että ei pidä ottaa riskiä tai työllistää Suomessa, sillä maan hallituksen ainoa ratkaisu ongelmiin on nostaa veroja.
– En usko, että omistajat investoivat Suomeen ennen kuin linja muuttuu, Stadigh sanoi.
Miljardin lahja
Kalliorinne ihmettelee sitä, että hallitus sai sontaa niskaansa juuri nyt, ja arvioi Sammon isojen pomojen havaintokyvyn olevan varsin rajoittunut.
– Eivätkö he ole huomanneet, että juuri syksyllä tehtiin historian suurin yhteisöveron alennus? Yhteisövero alenee yhteensä 6,5 prosenttia yhteensä. Miljardin lahja lyötiin kouraan näille stadigheille ja wahlrooseille ikään kuin voitelurahaa, että pysykää Suomessa, Kalliorinne sanoo.
– Samaan aikaan palkansaajat taipuivat käytännössä miinusmerkkiseen ratkaisuun tupossa, jotta elinkeinoelämällä olisi hyvä olla ja se pysyisi Suomessa. Siitä huolimatta herrat sitten haukkuvat, että heidän tarpeitaan ei ole huomioitu mitenkään. Minusta on uskomatonta kiittämättömyyttä, että yhteisiin talkoisiin yrityselämän herrat eivät halua mitenkään osallistua.
– Kiitos oli, että käytiin haukkumassa kaikki lyttyyn ja viestittiin, että poliitikkojen pitäisi hävetä.
Pelottava kuvio
Yhteisöveroale oli erityisesti vasemmistoliitolle vaikea asia.
– Siihen suostuttiin pitkin hampain siksi, että ajateltiin sillä ehkä voitavan pelastaa osa suomalaisesta teollisuudesta ja jopa houkutella tänne uutta. Mutta nämä yritysjohtajat eivät näytä ymmärtäneen tätä kädenojennusta lainkaan, Kalliorinne sanoo.
Hänestä meneillään on pelottava kuvio.
– Päällä on huuma, ettei Suomessa todellakaan kannata olla, ja kaikki nämä herrat rupeavat tekemään sen mukaisia ratkaisuja. Nyt edes hyvin radikaalit toimet eivät ole pystyneet muuttamaan heidän asenneilmastoaan.
Maanpetturuutta
Hän arvioi Stadighin näkemysten edustavan laajemmin kunniamerkein palkittujen elinkeinoelämän päättäjien isänmaallisuutta.
– Sitä ei näytä olevan pätkääkään. Olemassa ovat vain vaatimukset, jotka kovenevat, kunnes verot ovat nollassa ja palkat leikattu. Siihen he pyrkivät, Kalliorinne toteaa.
– Isänmaallisina esiintyvät elinkeinoelämän herrat kunnostautuvat bonustensa kasvattamisessa, verosuunnittelussa ja henkilöstön irtisanomisessa. Minusta tämä on maanpetturuutta.