Kokoomuksen kansanedustaja Jaana Pelkonen ei ihmettele sitä, että panimoyhtiö Hartwall joutuu turvautumaan henkilöstön irtisanomisiin.
– Hartwallilta tänään kantautuneet uutiset ovat järkyttävää ja surullista luettavaa. Asian ei tosin voi väittää tulleen suurena yllätyksenä, hän toteaa tiedotteessaan ja muistuttaa siitä, että alkoholiveroa on korotettu jo viidesti vuoden 2008 jälkeen.
– Jokaisella korotuksella on vaikutusta yksityisen maahantuonnin lisääntymiseen. Matkustajatuonnin takia pelkästään Viroon jää arvioiden mukaan jo nyt yli 300 miljoonaa mahdollisia verotuottoja. Kuten Hartwallin ikävä esimerkkikin todistaa, meillä ei yksinkertaisesti ole varaa nykyisen suuruiseen valtavaan viinan rajakauppaan.
Meillä ei ole varaa nykyisen suuruiseen viinan rajakauppaan.
Tahti kiihtyy
Pelkonen ennustaa, että tahti vain kiihtyy uusimman veronkorotuksen vuoksi.
– Jos viinaralliin halutaan todella puuttua, on ainoa toimiva keino alkoholiveron asteittainen alentaminen riittävän kilpailukykyiselle tasolle, Pelkonen arvioi.
Hän muistuttaa esimerkiksi Tanskassa olutveroa alennetun heinäkuun alusta 15 prosenttia työllisyyden tukemiseksi.
– Iso-Britanniassa puolestaan oluelta poistettiin indeksisidonnaisuus, myöskin työllisyyden tukemiseksi, hän sanoo.
– Tässä taloustilanteessa ei pitäisi vaarantaa minkään teollisuuden alan työpaikkoja. On täysin epäloogista, että samaan aikaan kun puhutaan kotimaisen työllisyyden puolesta, tuetaan verotuksellisesti viinarallia Virosta. Haitat säilyvät, mutta alan työpaikat eivät.
Ravintolat hiljaisia
Pelkonen toteaa viinarallin kiihtymisen vaikuttavan myös ravintoloiden kannattavuuteen, kun alkoholijuomien ravintolakulutus on laskenut viidessä vuodessa 16 prosentista noin 9 prosenttiin.
– Anniskeluaikojen supistamisen sijaan tulisi myös ottaa käyttöön nykyistä vapaammat anniskeluajat, Pelkonen arvioi.
Hän ehdottaa myös ravintoloissa nautitun alkoholin arvonlisäveron laskemista ruuan arvonlisäveron tasolle. Hän on tekemässä asiasta lakialoitteen.