Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja, kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen on pettynyt panimoyhtiö Hartwallin ilmoitukseen aloittaa yt-neuvottelut, joiden piirissä on koko henkilöstö. Pekosen mukaan uutinen ei kuitenkaan tule yllätyksenä.
– Tämä on koko ajan ollut tulollaan, vaikka useampi taho ja kansanedustaja on yrittänytkin saada ääntään kuuluviin ja muutosta alkoholipolitiikkaan, hän toteaa.
Virosta yhä enemmän viinaa
Pekonen viittaa siihen, että Suomelle aiheutuu noin 300 miljoonan euron veromenetykset vuosittain ulkomailta haetusta alkoholista.
– Veroeurot katoavat lahden taakse, liiallisen alkoholinjuonnin aiheuttamat haitat kaatuvat suomalaisille veronmaksajille, kotimainen alkoholin myynti laskee entisestään ja aiheuttaa muun muassa työpaikkojen menetyksiä, hän luettelee.
Yksityinen alkoholintuonti Virosta on jo suurempaa kuin koko Suomen ravintolamyynti. Pekonen ihmettelee sitä, että tällaisessa tilanteessa alkoholiveroa vielä korotettiin.
– Ei ihme, että panimot ovat ahtaalla ja joutuvat tekemään tällaisia ikäviä ratkaisuja, hän sanoo.
Alkoholivero uusiksi
Pekonen haluaa herätellä ministeriötä toimimaan.
– Alkoholiveroa nostettiin vuoden alusta aiottua vähemmän, mutta korotusta tuli silti. Mielestäni nyt pitäisi aidosti pysähtyä miettimään alkoholiverotuksen suuntaa.
Pekonen on myös kannattanut kansanedustaja Jaana Pelkosen (kok.) lakialoitetta, jonka mukaan ravintolassa myytävän alkoholin arvonlisävero laskettaisiin samalle tasolle kuin se on ravintolaruuassa.
Suuri tilastoimaton kulutus
Pekosen mukaan tilastoimatonta alkoholinkulutusta pitäisi myös tutkia tarkemmin.
– Kun tiedot saadaan pienen otannan gallupeista, en voi pitää niitä järin luotettavina, sanoo Pekonen.
Hän arvioi, että tilastoimaton alkoholinkulutus, eli myös yksityinen matkustajatuonti ja alkoholin nettitilaaminen, on paljon suurempaa kuin mitä luvut kertovat.
– Ihmisillä on tapana kaunistella, hän uskoo ja muistuttaa siitä, että kahdessa vuodessa pelkästään oluen nettitilaaminen on kahdeksankertaistunut.
Nettitilaaja vastaa veroista
EU:n sisällä postitetut paketit tulevat muun kansainvälisen postin joukossa ilman tiukkaa valvontaa. Alkoholihallintoa valvova Valvira ei valvo nettikauppaa, koska ne ovat ulkomailla. Valvira on ohjeistanut, että sen, joka tilaa alkoholia verkosta, tulee itse hoitaa valmiste- ja juomapakkausverojen maksaminen.
– Koska valvonta on puutteellista, on täysin mahdotonta sanoa, kuinka moni nettitilaaja jättää nämä lakisääteiset maksut maksamatta, Pekonen toteaa.
Kiitosta hallitukselle
Pekonen kiittelee hallituksen valmisteverotusta koskevaa esitystä, joka sisältää myös ohjeelliset tasot verovapaalle matkustajatuonnille. Se asettaisi maahantuojalle näyttövelvollisuuden omasta käytöstä siltä osin, mikä ylittää ohjetason.
Pekonen muistuttaa kuitenkin, että tarvitaan myös muita toimia alkoholipolitiikan suunnan muuttamiseksi.