EU-kampanjatoimisto aloitti Hakaniemessä
Ammattiyhdistysliike satsaa tosissaan toukokuussa pidettäviin EU-parlamentin vaaleihin. Palkansaajien keskusjärjestöt ja ammattiliitot avasivat maanantaina yhteisen EU-vaalitoimiston Helsingin Hakaniemen Metallitalossa, jossa pitää päämajaansa myös keskusjärjestö SAK.
Kampanjatoimistossa on kuusi työntekijää ja sitä vetää Hanna Kuntsi Palvelualojen ammattiliitosta PAMista. Toimitsijapalkkausten ja toimistokulujen päälle kampanjalla on 280 000 euron budjetti.
– Mukaan voi tulla vielä lisää ammattiliittoja, joten budjetti voi tuosta kasvaa, sanoo SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Matti Huutola.
Näin laajaa yhteistä yhteiskuntavaikuttamisen kampanjaa ei ay-liikkeellä ole Huutolan mukaan aikaisemmin ollut.
– Uskomme, että tällä satsauksella saamme työelämän kysymykset nousemaan EU-vaaleissa keskusteluun.
Palkansaajanäkökulmaa unioniin
Kampanja nostaa esille palkansaajanäkökulmaa Euroopan unionin kehittämiseen ja aktivoi palkansaajia äänestämään.
Kampanjasuunnitelmia laaditaan parhaillaan. Materiaalituotannon lisäksi ympäri maata järjestetään 11 kaksipäiväistä tapahtumaa. Osa järjestetään yhdessä Eurooppalainen Suomi -yhdistyksen rekkakiertueen kanssa.
– Haastamme ehdokkaita tilaisuuksiin esittelemään näkemyksiään työelämäkysymyksistä.
Suomalainen ay-liike suhtautuu EU:hun periaatteessa myönteisesti. Huutola muistuttaa, että unionin kehitys ei itsestään selvästi ole myönteinen.
– Euroopan unionin tulevasta kehityksestä on kysymys, eikä se voi olla pelkästään finanssimaailman ja markkinavoimien asia.
Sääntelyä vai sen purkamista?
– Hyvä työelämä on Euroopan unionin menestymisen ehto. Eurooppalaisten palkansaajien pitää voida tuntea unioni omakseen, Huutola vakuuttaa.
Hänen mukaansa seuraavalla parlamenttikaudella nousee esille palkansaajille tärkeitä kysymyksiä, kuten liikkuvan työvoiman hyväksikäyttö ja harmaan talouden ongelmat.
– EU:ssa on edistyksellistä lainsäädäntöä esimerkiksi työsuojelun alalla. Kuitenkin erot EU-maiden välillä ovat edelleen suuria.
Euroopassa esiintyy myös vaatimuksia työelämän sääntelyn purkamiseksi.
– Esimerkiksi Englanti esittää tällaisia vaatimuksia. Palkansaajaliikkeen käsitys on täysin päinvastainen. Sääntelyä pitää tiukentaa, jotta heikommatkin maat pääsevät kehitykseen mukaan.
Euroopan parlamenttiin valitaan kaikkiaan 751 edustajaa 28 jäsenvaltiosta. Suomesta heitä valitaan 13 ja vaalipäivä on 25. toukokuuta.