Vasemmistonuoret vaatii “osallistavan sosiaaliturvan” kuoppaamista kokonaan ja sen sijaan perustulon käyttöönoton selvittämistä. Järjestö painottaa, että nykyisen sosiaaliturvajärjestelmän ongelma on sen liian alhaisen tason lisäksi liiallinen vastikkeellisuus ja tukien päällekkäisyys.
Sosiaali- ja terveysministeriö asetti 30.12. virallisen työryhmän kehittämään osallistavaa sosiaaliturvaa.
– Nykyjärjestelmän suurimpia ongelmia ovat järjestelmän monimutkaisuus ja byrokraattisuus, tuen saajien rankaiseminen pienistäkin ansiotuloista sekä se, että iso joukko etuuksiin oikeutettuja jättää hakematta tukia. Näihin ongelmiin tämä malli ei esitä minkäänlaisia ratkaisuja, vaan vaikuttaa enemmänkin perustuvan stereotypioihin ja ennakkoluuloihin “laiskoista tuensaajista”, Vasemmistonuorten puheenjohtaja Li Andersson sanoo.
Sosiaalipoliittisesti älytön malli
Vasemmistonuoret vaatii ministeri Paula Risikkoa luopumaan julkisuudessa olleesta ehdotuksesta, jonka mukaan sosiaaliturvalla elävän toimeentuloa leikattaisiin 20–30 prosenttia, jos tämä kieltäytyy hänelle ehdotetusta työstä.
Mallia selvittäneen Rauman sosiaalijohtajan Antti Parpon mukaan kyseessä olisivat kahden tunnin työpäivät kunnille, yksityiselle sektorille ja kotitalouksille jokaisena arkipäivänä.
– Sen lisäksi, että pakkotyö on Suomessa kielletty ja niin sosiaaliturvan kuin pääomatulojen varassa elävillä tulee olla mahdollisuus kieltäytyä työstä, on malli myös sosiaalipoliittisesti täysin älytön, Andersson lataa.
Heikentäisi palkkatyöläisten asemaa
Anderssonin mukaan muutaman tunnin pakkotyövuoro päivässä haittaisi mitä todennäköisimmin monen tuensaajan työnhakua ja työllistymistä omalle alalleen. Pakkotyön tuominen palkkatyön rinnalle heikentäisi myös palkkatyöläisten asemaa neuvoteltaessa palkoista ja muista eduista.
Osallistavan sosiaaliturvan sijaan Vasemmistonuoret kannattaa vastikkeettoman perustulon käyttöönoton selvittämistä. Hallituksen tekemä päätös työmarkkinatuen 300 euron suojaosuudesta on sen mukaan hyvä alku.
Perustulo takaisi kaikille elämiseen riittävän minimitoimeentulon eikä se rankaisi työnteosta nopeasti muuttuvissa elämäntilanteissa.