Syytkin ovat selvät. Suolan käytön vähentyminen on pysähtynyt, ylipaino on pysynyt ongelmana. Liikunnan määrän vähentyminen on tasaantunut, alkoholin käyttö ei.
Kohonnut verenpaine on tärkeä, vaikkakaan ei ainoa sydän- ja verisuonitautien aiheuttaja. Pitkään jatkuessaan se voi johtaa valtimoiden vaurioitumiseen ja kovettumiseen.
Kohonneen verenpaineen tärkein haitallinen seuraus on aivohalvaus. Kohonnut verenpaine lisää sekä verisuonitukoksesta (aivoinfarkti) että verenvuodosta johtuvan aivohalvauksen riskiä. Kohonnut verenpaine lisää myös sepelvaltimotaudin ja muiden valtimotautien vaaraa.
Korkea verenpaine on edelleen liian yleistä. Mitä korkeampi verenpaine, sitä suurempi on riski sairastua.
Kohonnutta verenpainetta sairastava potee tavallisesti myös jotain muuta tautia. Lääkäripäivillä alustaneen Dosentti Ilkka Kantolan (TYKS) mukaan vain 10 prosentilla suomalaisista verenpainepotilaista kohonnut verenpaine on ainoa sairaus. Toisaalta vain yksi neljästä verenpainepotilaasta pärjää yhdellä verenpainelääkkeellä.
Myönteinen kehitys pysähtynyt
Kohonneen verenpaineen arvioidaan maailmanlaajuisesti olevan yleisin yksittäinen kuolinsyy. Se aiheuttaa vuosittain noin seitsemän miljoonaa kuolemaa.
Suomessa on väestön sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä seurattu 1970-luvun alkupuolelta lähtien. Tuolloin Pohjois-Karjalassa ja Kuopion läänissä aloitettu tutkimus uusitaan laajennettuna viiden vuoden välein. Viimeisin, yhdeksäs tutkimus toteutettiin keväällä 2012.
THL:n tutkimusprofessori Tiina Laatikaisen mukaan molemmat mitattavat verenpaineet (ylä- ja alapaine) ovat alentuneet Suomessa viime vuosikymmeninä. Yläpaineen osalta kehitys on pysynyt myönteisenä, mutta alapaineen aleneminen on pysähtynyt. Se ei ole vuoden 2002 jälkeen enää laskenut.
Huomionarvoista on Laatikaisen mukaan myös se, että kohonnutta verenpainetta potevien määrä on pysynyt vuodesta 2007 vuoteen 2012 samana. Miehistä 47 prosentilla ja naisista 27 prosentilla todettiin tutkimuksissa kohonnut verenpaine.
Valitettava on kehitys myös lääkehoidossa olevilla. Siinä olevien osuus niistä, joilla on korkea verenpaine, on kasvanut merkittävästi 1990-luvun lopulta.
Hyvässä hoitotasapainossa – hoidolla saavutettu tila on vakaa – olevien osuus on kasvanut, mutta myönteinen kehitys on pysähtynyt.
Laatikaisen mukaan parantamisen varaa on pitkällä aikavälillä tapahtuneesta hoitotasapainon kohenemisesta huolimatta. Iso osa korkeaa verenpainetta potevista on edelleen ilman lääkitystä ja lääkehoidossa olevista verenpaine on kahdella kolmesta liian korkea.
Lääkkeetön hoito ensisijaista
Lääkärikunta korostaa lääkkeettömän hoidon ensisijaisuutta pyrittäessä vaikuttamaan kohonneeseen verenpaineeseen. Julkisuudessa on ollut kohonneen verenpaineen ehkäisyyn ja hoitoon tarkoitettu DASH-ruokavalio (Dietary Approaches to Stop Hypertension).
Tutkimusprofessori Antti Julan mukaan DASH-dieetin verenpainetta alentava vaikutus on todennettu amerikkalaisissa tutkimuksissa. Dieetissä on keskeistä lisätä ruokavaliossa kasvisten ja vihannesten sekä myös vähärasvaisten maitotuotteiden määrää.
Suolan käytön vähentäminen on tärkeä keino alentaa verenpainetta. Sitä tapahtuu muun muassa DASH-dieetissä.
Verenpainetta alentava vaikutus on myös marjoilla, tummalla suklaalla sekä alkoholin käytön vähentämisellä ja liikunnan lisäämisellä.
Painoa pudottamalla verenpainetta saadaan alaspäin, mutta siihen liittyy yksi ongelma. Paine laskee ensimmäisinä viikkoina alas nopeasti, mutta palaa helposti, ellei huolehdita ruokavalion laadullisista muutoksista. Esimerkiksi suolan käyttöä ei saa päästää entiselle tasolle.