Viikon kysymys
Työpaikkojen toivotaan tekevän huoneentauluja, jotka muistuttavat työyhteisön tärkeistä asioista. Huoneentaulut ovat osa työ- ja elinkeinoministeriön, sosiaali- ja terveysministeriön sekä Työterveyslaitoksen Työelämä 2020-hanketta.
Mihin työpaikat tarvitsevat huoneentauluja, hankejohtaja Margita Klemetti?
– Hankkeen iso tavoite on tehdä Suomen työelämästä Euroopan parasta. Jokainen työpaikka voi omalla toiminnallaan ja hyvällä huoneentaulullaan osallistua näihin talkoisiin.
Minkälaisia tauluja työpaikoilla tarvitaan?
– On tärkeää, että taulun idea lähtee kunkin työpaikan omista lähtökohdista. Voidaan esimerkiksi miettiä yhdessä asioita, joita halutaan kehittää ja joihin halutaan sitoutua. Taulu toimii työpaikan ohjenuorana.
Mitä hyötyä huoneentauluista on?
– Hyötyä tulee jo siitäkin, että voi olla mukana näissä talkoissa. Suurin hyöty tulee oman työpaikan näkökulmasta. On tärkeää, että siellä saadaan kehitettyä yhteistoimintaa ja ilmapiiriä niin, että jokaisella on hyvä tehdä työtä.
Halutaanko tauluilla kehittää työelämää?
– Uskon, että se onnistuu pienin askelin. Ei hanke itsessään työelämää kehitä. Se kuitenkin kokoaa hyviä kokemuksia ja toivottavasti herättelee työpaikkoja kehittämistyöhön.
Hankkeenne mukaan huoneentauluista on jo hyviä kokemuksia?
– Meillä oli kaksi pilottia, joissa tehtiin erilaiset taulut. Porilaisessa perheyrityksessä Fiblonissa korostetaan työniloa kannattavuuden perustana. He nostavat tärkeimmäksi asiaksi johdon ja henkilöstön aidon sitoutumisen yhdessä luotuun toimintamalliin ja jatkuvaan kehittämiseen.
– Rovaniemeläisen pienyrityksen Carouselin huoneentaulun rakentaminen käynnistyi yhteisistä arvokeskusteluista. Yhteisiksi arvoiksi ja työpaikan tärkeiksi asioiksi nostettiin onnellisuus, rentous, toimivuus, sitoutuneisuus, tunnollisuus ja luottamus.
Carousel Oy