Auringon ultraviolettisäteilyltä suojaavan otsonikerroksen heikentyminen on pysähtynyt ja otsonimäärät ovat kääntyneet nousuun, kertoi Ilmatieteen laitos tiistaina. Havainto perustuu suomalais-amerikkalaisen tutkijaryhmän kahden satelliittimittalaitteen mittaussarjaan.
GOMOS ja SAGE II –satelliittien mittalaitteiden avulla on saatu luotua 27 vuoden pituinen yhdistetty mittaussarja. Mittaussarja osoittaa muutoksen tapahtuneen vuoden 1997 tienoilla. Vuosi on sama, jolloin otsonia tuhoavien aineiden pitoisuudet otsonikerroksessa saavuttivat huippuarvonsa ja alkoivat laskea.
– Käyttämällä monimutkaisia ilmakehämalleja, voidaan ennustaa, että otsonikerros toipuu ennalleen vuosisadan puolivälissä, toteaa Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Erkki Kyrölä.
Tämä positiivinen kehitys osoittaa, että vuonna 1988 solmittu kansainvälinen Montrealin sopimus, joka kielsi otsonia tuhoavien CFC-kaasujen käytön, on toiminut tehokkaasti.
Tutkimuksen mukaan ilmastonmuutos nopeuttaa otsonin toipumista kaikkialla muualla paitsi napa-alueilla, joissa yläilmakehän kylmeneminen saattaa lisätä otsonia tuhoavien helmiäispilvien muodostumista.