Tänä vuonna kunnat irtisanoivat 300 työntekijää taloudellisista ja tuotannollisista syistä. Ensi vuoden arvio on noin 1 000 henkeä. Lisäksi lomautettavien määrät kasvavat huomattavasti, tämän vuoden noin 8 000:sta noin 34 000:een.
– Täytyy muistaa, että kuntien tilanne vaihtelee huomattavasti. Rakennemuutoskunnissa ja valtio-osuuksiaan menettävissä syrjäseutujen kunnissa henkilöstö pitää sopeuttaa väheneviin tuloihin, Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen toteaa.
– Ensisijainen sopeutuskeino on vaikeutettu rekrytointi, uusia ei juurikaan palkata lähtevien tilalle. Viimeisinä tulevat lomautukset ja irtisanomiset.
Jalonen huomauttaa, että ammattikorkeakoulujen ja toisen asteen oppilaitosten rahoituspäätös voi lisätä lomautettavien ja irtisanottavien määrää. Jollei valtio myönnä riittävää rahoitusta, kunnan tai kuntayhtymän täytyy nipistää henkilöstömenoissa.
Viime vuodesta kuntien henkilöstö on vähentynyt 4 000:lla. Kahden seuraavan vuoden vähennykseksi Kuntatyönantajat arvioi 9 000 henkeä. Suurin osa heistä jää eläkkeelle. Vuonna 2015 kunnissa työskentelee arviolta 428 000 henkilöä.
Uudet tulot auttavat vain osin
Joka toinen kunta korottaa ensi vuonna tuloveroastetta. Samalla kunnat saavat jäteveron tuotot vastedes itselleen. Kiinteistöjen arvot saatetaan ajan tasalle, mikä nostaa kiinteistöveroja. Kaivokset tulevat kiinteistöveron piiriin. Lisäksi osa pääomaverosta ohjataan kuntiin.
Jalosen mukaan nämäkään toimet eivät aina riitä kunnan pelastukseksi.
– Tässä vaikuttaa eniten iso kuva, eli miten Suomella menee. Talouden heikkeneminen näkyy kuntataloudessa viiveellä. Tuloverotuotot laskevat työttömyyden takia, Jalonen sanoo.
Kun savupiippu sammuu
Kuntaliitosten piti pelastaa kuntia jäämästä vain yhden suuren työpaikan varaan. Talouden pohja piti saada niin vakaaksi, että kunta kestäisi, vaikka työpaikkoja katoaisi. Liitosvauhti on ollut liian hidas.
Rakennemuutospaikkakunniksi päätyneiden Kouvolan, Rauman ja Salon selviämiskeinot ovat erilaiset. Kaikissa henkilöstön pidennetty, viiden vuoden työsuhdeturva päättyy vuoden alussa.
Kouvolassa vähennystarve on 600 henkeä, mutta siitä aiotaan selvitä pääosin eläkejärjestelyin ja vähentämällä määräaikaisia. Salossa vähennystarve on 200 henkeä. Rauman kaupunki aikoo pitää kiinni kaikista työpaikoistaan, lomautuksia ja irtisanomisia ei ole luvassa.
Henkilöstön työsuhteen ns. suoja-aika päättyy kaikkiaan 27 kunnassa.
Kuntatyönantajien saamien ennakkotietojen mukaan kaikkien kuntien yhteenlaskettu henkilöstömenojen säästötarve on 600 miljoonaa euroa.