Orimattilalaiset veljekset Juha ja Ari Meronen perivät vanhemmiltaan sikatilan, jolla Ari kasvattaa tällä hetkellä 700 sikaa. Juha Meronen vastaa Virenojan kylän toisella laidalla possujen jalostuksesta tuotteiksi.
Ari Meronen vakuuttaa, että hänen possunsa saavat elää hyvän ja onnellisen elämän ennen joulukinkun uraa. Niitä ruokitaan, kuivitetaan ja niille annetaan virikkeitä.
– Virikkeet ovat olkea, kutteria, sanomalehtiä ja erilaisia leluja. Possu tarvitsee hyvään elämään myös riittävästi tilaa.
Mitä teidän possunne tekevät päivät pitkät?
– Syövät, makaavat ja leikkivät.
Liian rasvainen kinkku ei kiinnosta
Ruuaksi possut popsivat oman tilan viljaa.
– Koska sian elimistö on samanlainen kuin ihmisenkin, se tarvitsee viljan lisäksi valkuaista ja vitamiineja.
Aiemmin Merosen tilan siat tekivät myös uusia porsaita. Nykyisin porsaat tulevat porsitussikalasta kahden kuukauden ikäisinä Merosille loppukasvatukseen.
Kinkkuja possuista tulee puolivuotiaina.
Juice Leskinen lauloi aikoinaan, että ”joulunviettomme alkaa jo toukokuussa, porsaalla silloin on herkut suussa. Se lihoo, se kasvaa, se vahvistuu”.
Ari Meronen ei käytä possujensa kasvatuksessa Juicen ohjeita.
Eikö possuille siis tarjotakaan loppuvaiheessa lihottavia superaterioita?
– Superateriat vain lisäisivät läskiä. Se ei ole oikein huudossa kuluttajien keskuudessa. Kinkun pinnassakin on nykyisin vähemmän rasvaa kuin aikaisemmin.
Ari Merosen mukaan hyvässä kinkussa on paljon lihan sisäistä rasvaa.
– Silloin siitä tulee mureaa, eikä se kuivu.
Merosten kinkku sammiosuolataan
Juha Meronen vastaa tilan possujen jalostuksesta lihatuotteiksi. Yhdessä vaimonsa Erjan kanssa hän pyörittää myös liha- ja makkarapuotia.
– Puoti perustettiin vuonna 1993 pihallamme sijaitsevaan vanhaan navettarakennukseen. Päätuotteemme on oma viljapossu.
Tänä vuonna puodista myydään pari tuhatta kinkkua.
– Kaikkea kahden kilon rullista 12 kilon kinkkuun. Yhdestä kinkusta tulee 4-5 pientä kinkkurullaa, Juha Meronen kertoo.
Hänen mukaansa suomalaiset ostavat nykyisin mieluummin suomalaista kuin tanskalaista kinkkua. Kaikki Merosen kinkut oli myyty jo joulukuun toisella viikolla.
– Me teemme perinteisesti sammiosuolattua kinkkua. Emme ruiskuta siihen ylimääräistä suolavettä, ellei joku erityisesti halua.
Juha Merosen mukaan possutilalla on joulun aikoihin juhlapäivät.
– Kyllä se sesonkia on. Noin neljännes lihasta myydään jouluna.
Aiemmin osuus oli suurempi, mutta nykyisin Juha Meronen tekee osasta possuja grillimakkaroita, nakkeja ja bratwursteja. Lisäksi hän palvaa possua viikoittain omassa savustamossaan.
Puodissa on vakiotuotteena possun lisäksi myös naudan lihaa.
– Myyntitiskin tuoreet lihat voivat vaihdella kausiluonteisesti. Lammasta löytyy usein. Myös hevosen ja villisian liha ovat tulleet asiakkaille tutuiksi, Juha kertoo.