Uudistuksen valmisteluryhmä luovutti lakiesityksen muotoon kirjoitetun ehdotuksensa torstaina sosiaali- ja terveysministeri Susanna Huoviselle (sd.).
Virtasen mielestä ehdotus on sisällöltään pääosin hyvä. Hän on ollut mukana sen valmistelussa aiemmissa työryhmissä.
– Siinä on samat heikkoudet kuin jo Orpon työryhmän esityksessä, hän sanoo. Virtanen viittaa kokoomuksen Petteri Orpon johtamaan työryhmään, joka antoi oman linjauksensa asiasta toukokuussa.
Perustuslaki uhkana
Heikkous liittyy erityisesti vastuukuntamallin aiheuttamaan riskiin siitä, että perustuslakivaliokunta aikanaan, ehkä joskus alkukesästä, ei hyväksy sitä.
– Siihen huoleni kohdistuu. Nyt vastuukuntamalliin liittyvä perustuslakiongelma uhkaa estää koko uudistuksen toteutumisen, Virtanen sanoo.
– Se on sellainen uhka, että sitä ei saa päästää toteutumaan, koska silloin vaarassa on koko Suomen julkinen sosiaali- ja terveydenhuolto, erityisesti terveydenhuolto. Uudistuksen aikataulu on niin tiukka, ettei pitäisi ottaa riskiä, että hallituksen esitys kaatuu perustuslakivaliokunnassa.
Pakko saada uudistus
Virtasen mielestä sote-uudistus tarvitaan välttämättä eikä pidä asettua siihen vaaraan, että sitä ei ylipäätään saada aikaiseksi.
– Orpon työryhmässä laatimamme ja työryhmän nyt täydentämä lakiluonnos sisältää paljon hyvää, hän sanoo.
Virtanen on pitkälti samaa mieltä kuin työryhmä saatekirjeessään, jossa se kritisoi työnsä reunaehtoja. Hän toivookin, että poliittinen järki voittaa ja reunaehtoja muutetaan.
– On pakko uskoa, että poliittinen järki voittaa poliittiset intohimot, koska me kaikki mukana olevat tiedämme, että uudistus on toteutettava tällä vaalikaudella ja sen sisällöstäkin olemme varsin yksimielisiä.
Muita heikkouksia ovat hallintohimmelit, jotka syntyvät, jos esityksen mukaisesti peruspalveluja voivat järjestää alle 50 000 asukkaan kunnat.
Työryhmä toteaa kirjeessään niistä, että perustason alueiden luominen toisi järjestelmään uuden lisäportaan, joilla ei ole perusteita.
Lisäksi se pitää vastuukuntamallia vaikeasti hahmotettavana.
Hallituksen suurin katastrofi
Virtanen on eri mieltä perustuslakivaliokunnan aiemman kannan kanssa kuntien itsemääräämisoikeudesta. Kun valiokunta arvioi pienten kuntien itsemääräämisoikeuden olevan vaarassa vastuukuntamallissa, Virtanen epäilee, että kärsimään voisi joutua iso eli palvelujen järjestämisestä vastaava kunta.
Jos esimerkiksi hänen kotiseudullaan toteutetaan Pohjois-Savon kokoinen sote-alue vastuukuntamallilla ja Kuopio on vastuukunta, perustuslakivaliokunta tulkitsee, että muut kunnat joutuisivat luovuttamaan sosiaali- ja terveydenhuoltonsa Kuopion kaupungille.
– Minusta uhka on pikemminkin päin vastoin. Jos muut kunnat liittoutuvat, ne kaappaavat Kuopion.
Siksi hän ei ole varma, että perustuslakivaliokunnan huoli ylipäätään on aiheellinen.
– Mutta sillä ei ole merkitystä ongelman kanssa. Ongelmahan syntyy siitä, että jos laki laitetaan eteenpäin nyt esitetyltä pohjalta, joudutaan panemaan kädet ristiin ja toivomaan, että perustuslakivaliokunta ei aikanaan pidä sitä perustuslain vastaisena. Jos se pitää, tapahtuu tämän hallituksen suurin katastrofi. Se ei ole vain hallituksen katastrofi tai opposition voitto, vaan tappio koko Suomen kansalle. Tätä riskiä ei pitäisi ottaa.
Virtasen mielestä riski vältetään sillä, että valitaan vastuukuntien sijaan kuntayhtymät. Muutos ei olisi suuri.