Vasemmistoliiton puoluevaltuuston varapuheenjohtaja Pia Lohikoski esittää, että Uudellamaalla toimiva sote-pohja olisi koko maakunnan tasolle laajennettu HUS. Sen hallinnoksi sopisi vaaleilla valittava koko maakunnan käsittävä metropolivaltuusto.
Keravan kaupunginhallituksen jäsenenä toimiva Lohikoski arvioi, että Kainuun mallista löytyisi toimiva pohja, jota voitaisiin soveltaa myös metropolialueella.
– Olisi järkevää muodostaa maakuntayhtymäalueet nykyisten sairaanhoitopiirialueiden mukaan, jotka tarjoaisivat perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon ja sosiaalipalvelut asukkailleen. Tällainen vahva hallintoporras vaatisi suoran kansanvallan mandaatin, joka voitaisiin toteuttaa esimerkiksi jo kertaalleen toteutetun Kainuun mallin mukaisesti ja valita asioista päättävä valtuusto suorilla kansanvaaleilla.
Lohikoski muistuttaa, että Uudellamaalla ollaan muutoinkin perustamassa metropolivaltuustoa. Monia hallinnon tasoja on turha perustaa.
– Metropolialueella sote-asiat voitaisiin yhdistää suorilla vaaleilla valittavalle metropolivaltuustolle. Kainuun mallissa byrokratiaa vähennettiin ja onnistuttiin myös hillitsemään sote-kustannusten nousua maata keskimääräistä pienemmäksi. Kainuun mallissa palvelutasot kuntien välillä tasoittuivat ja koordinaatio sote-palveluissa koheni.
Vastuukuntamalli epäselvä
Kansanedustaja Erkki Virtanen sanoi aamun Helsingin Sanomissa vasemmistoliiton olevan irtisanoutumassa sosiaali- ja terveydenhuoltoon suunnitellusta vastuukuntamallista.
Asiantuntijoiden mukaan se johtaa nykyistäkin epäselvempään terveydenhuollon rakenteeseen. Lisäksi vastuukuntamalli saattaa loukata kuntien itsehallintoa ja siten perustuslakia. Pia Lohikosken mielestä uudet sote-alueet pitäisi muodostaa nykyisten sairaanhoitopiirien, kuten HUS:n pohjalta.
– Vasemmistolaisille ei pitäisi historiankaan näkökulmasta olla estettä suhtautua myönteisesti myöskään Keskustan esittämään kotikunta-maakuntamalliin. Lakiesitykset uusista maakuntavaltuustoista ja sosiaali- ja terveyshallinnon uudistamisesta olivat valmiit vuonna 1981, ja niiden takana olivat Kepu, demarit, SKDL ja RKP, mutta valitettavasti Keskusta silloin perääntyi mallista. Nyt Keskustan uudestaan esittämä maakuntalinja alueellisten palvelujen järjestämiseen ja kotikunta lähipalvelujen järjestämiseen on hyvä raami lähipalveluiden ja lähidemokratian turvaamiseksi, Lohikoski sanoo.