Turun yliopiston kliinisen tutkimuksen palveluyksikkö CRST on aloittanut ensimmäisen potilastutkimuksen uudella Alzheimerin taudin hoitoon kehitetyllä rokotteella. Rokotteen kohteena on sairauden synnyn ja etenemisen kannalta tärkeä aivoihin kertyvä haitallinen valkuaisaine, fosforyloitunut tau-proteiini.
Turun yliopiston professori Juha Rinne vastaa tutkimuksen toteuttamisesta Turussa. Hänen mukaansa ACI-35 on erittäin lupaava hoidollinen rokote.
– ACI-35 on ensimmäinen potilaskokeisiin päässyt rokote, jonka kohteena Alzheimer-potilaiden aivoihin kertyvä haitallinen valkuaisaine, fosforyloitunut tau-proteiini, Rinne kertoo.
Rokotetta on tutkittu perusteellisesti. Sen odotetaan olevan turvallinen ja siinä mielessä tehokas, että elimistö käynnistää vasta-ainemuodostuksen sitä ja tau-proteiinia kohtaan.
Turussa on varauduttu ottamaan lisää potilaita kliiniseen tutkimukseen vuoden vaihteen jälkeen. Tutkimukseen osallistuu henkilöitä, joilla lievä tai keskivaikea Alzheimer.
Tavallisin muistisairaus
ACI-35 on sveitsiläisen AC Immune -yhtiön kehittämä rokote.
Alzheimerin tauti on tavallisin muistisairaus. Sitä sairastaa maailmassa 36 miljoonaa henkilöä, mutta potilaiden määrän on ennustettu kaksinkertaistuvan 20 vuodessa ja kolminkertaistuvan vuoteen 2050 mennessä.
Tauti on etenevä, palautumaton ja lopulta kuolemaan johtava aivojen sairaus. Sitä sairastavien henkilöiden oppimiskyky, muisti ja muut älylliset toiminnot heikkenevät asteittain.
Henkilökohtaisen kärsimyksen lisäksi sairaus aiheuttaa merkittäviä kustannuksia yhteiskunnalle. Taudin aiheuttamien kustannusten arvioitiin vuonna 2010 olevan noin 600 miljardia Yhdysvaltain dollaria. Suomessa Alzheimer-diagnoosi on asetettu yli 100 000 henkilölle, ja sairauden yhteiskunnallisiksi vuosikustannuksiksi on arvioitu noin 4 miljardia euroa.