Liikenne- ja viestintäministeriön työryhmä katsoo, että Suomessa voisi olla syytä edetä autoilun verotuksessa kohti kilometriveron käyttöönottoa. Työryhmä ehdottaa, että asiassa edettäisiin kokeilujen kautta.
Puheenjohtaja Jorma Ollila luovutti työryhmän raportin liikenneministeri Merja Kyllöselle maanantaina.
Henkilöautojen verotus muuttuisi uudistuksen myötä kokonaan käytön mukaiseksi kun auto- ja ajoneuvovero korvattaisiin kilometriverolla. Kilometriveron lisäksi kerättäisiin polttoaineveroa. Kilometriveron suuruus riippuisi auton hiilidioksidipäästöistä ja siitä millä alueella ajetaan.
Kilometriveron yksikköhinta ja alueellinen painotus ovat poliittisia päätöksiä. Keskimääräiseksi hinnaksi vuoden 2025 liikenteellä muodostuisi 3,3 senttiä kilometriltä. Työryhmän käyttämät kilometriveron yksikköhinnat eivät ole sellaisenaan ehdotuksia, vaan niiden avulla on kuvattu erilaisten painotusten vaikutuksia.
Käytön mukainen verotus merkitsisi, että keskimääräistä vähemmän ajavien kustannukset laskisivat ja keskimääräistä enemmän ajavien kustannukset nousisivat.
Kilometriveroon siirtyminen ei kokonaisuutena katsottuna lisäisi kotitalouksien tai eri väestöryhmien autoiluun liittyviä kustannuksia. Kustannukset riippuisivat esimerkiksi siitä millainen auto on käytössä.
Ajamista mittaavan laitteen asentaisi palvelun tarjoaja ja sen vuosimaksuksi arvioidaan kymmenen euroa.
Päästötavoitteisiin reagoitava ajoissa
– Työryhmä pitää tärkeänä, että ennen lopullista päätöstä kilometriveroon siirtymisestä tulisi olla täysi varmuus tarvittavan tekniikan toimivuudesta ja sen soveltumisesta verokäyttöön, yksityisyyden suojan varmistamisesta ja kustannuksista, sanoo Ollila.
Ministeri Merja Kyllösen mukaan uusia vaihtoehtoja liikenteen hinnoitteluun ja rahoitukseen on uskallettava tarkastella, koska nykyveromalli ei välttämättä ole enää toimiva tulevaisuudessa.
– Liikennepalvelut ja ihmisten liikkuminen muuttuvat tulevaisuudessa ja myös verotuksen pitää kyetä mukautumaan uusiin tilanteisiin.
– Pidän tärkeänä sitä, että meillä on liikennepolitiikassa tehokkaita keinoja, joilla vaikuttaa liikenteen määrään ja liikenteen aiheuttamiin ympäristöhaittoihin. Liikenteen päästötavoitteet vuodelle 2050 ovat erittäin tiukat. Meidän on reagoitava tähän ajoissa, Kyllönen korostaa.
Liikennepoliittiset tavoitteet osaksi verotusta
Työryhmä pitää kilometriveroa tehokkaana taloudellisen ohjauksen välineenä, jolla voitaisiin vaikuttaa liikennekäyttäytymiseen.
– Tieliikenteen jatkuva kasvu, kiristyvät ympäristötavoitteet ja valtion talouden tila edellyttävät nykyistä tehokkaampia liikennepoliittisia keinoja, sanoo Ollila.
Kilometriverolla yhdessä polttoaineveron kanssa voitaisiin toteuttaa liikenne- ja ympäristöpoliittiset tavoitteet paremmin kuin nykyisellä veromallilla. Kokonaan käytön mukainen verotus vähentäisi henkilöautoliikennettä ja tätä kautta päästöjä ja onnettomuuksia sekä lisäisi joukkoliikenteen käyttöä. Älyliikenteen innovaatiot mahdollistavat omalta osaltaan liikenteen hinnoittelun uudistamisen.
Työryhmä korostaa myös, että kilometriveron aikainen käyttöönotto olisi omiaan luomaan suomalaiselle teollisuudelle liiketoimintamahdollisuuksia ja työpaikkoja.
Jos kilometrivero päätetään ottaa käyttöön, asiassa on Kyllösen mielestä edettävä asteittain ja järjestelmän käyttöönotto edellyttää myös pitkää siirtymäaikaa.
Yksityisyyden suoja varmistetaan
Kilometriveron alueellisen vaihtelun mahdollistamiseksi järjestelmässä tarvittaisiin ajoneuvon paikantamista. Yksityisyyden suojan varmistamiseksi ajoneuvon omistaja tai haltija itse hallinnoisi ajoneuvonsa yksityiskohtaisia käyttötietoja. Verottajalle siirtyisivät vain rajatut veron määräämiseksi tarvittavat tiedot.
Tiedot lähetettäisiin vain laissa määritellyin määräajoin viivästettyinä. Ajoneuvon seuranta reaaliajassa olisi näiden tietojen perusteella mahdotonta.
Työryhmän esitys lähtee nyt laajalle lausuntokierrokselle. Kaikki materiaali on saatavilla liikenneministeriön verkkosivuilla ja Merja Kyllönen kannustaa myös perehtymään siihen.
Hän vie työryhmän esityksen hallituksen käsiteltäväksi kevättalven aikana.