Yrityselämässä näyttää vahvistuneen ihmiskäsitys, jonka mukaan mitään yleisiä moraalisia arvoja ei ole. Psykologi Mauno Niskasen mukaan tämä on johtanut johtajien yksilölliseen ahneuden logiikkaan, joka näkyy kohtuuttomina palkkioina ja bonuksina.
Myös osakkeenomistajien liian suuret osinko-odotukset aiheuttavat ongelmia yrityksissä: väkeä vähennetään, jotta osakkeenomistajat pysyvät tyytyväisiä.
Jyväskylän terveyskeskuksen johtavana psykologina toiminut Niskanen on oman toimensa ohella kouluttanut vuosikymmenien ajan niin julkishallinnon kuin yritystenkin esimiehiä. Hänellä on myös vankka kokemus kunnallispolitiikasta Jyväskylän kaupunginhallituksessa sekä Muuramen kunnanhallituksessa ja -valtuustossa.
Eläkepäivinään Niskanen on kirjoittanut organisaatioita ja niiden johtamista käsittelevän teoksen evästykseksi tämän päivän ja huomisen johto- ja esimiestehtävissä oleville.
Johtajan käsitys ihmisestä vaikuttaa Niskasen mukaan ratkaisevasti siihen, millaiseksi toimintakulttuuri tämän johtamassa yksikössä muodostuu.
”Arvojen muuttuminen tasa-arvoa ja demokratiaa suosiviksi on osaltaan pakottanut organisaatiotkin muuttamaan hallintotapojaan demokraattiseen suuntaan, jolloin käskyttäminen on saanut tehdä tilaa keskustelulle ja asioiden yhteiselle käsittelylle”.
Ahneelle voi käydä huonosti
Kohtuuttomia palkkioita ja osinkoja hamuavia Niskanen muistuttaa vanhasta sanonnasta, jonka mukaan ”ahneella on paskanen loppu”. Tämä pätee myös yrityksiin.
”Kohtuullisuus, tasa-arvo, demokratia ja ihmisoikeudet ovat niitä eettisiä periaatteita, joita kulttuurievoluutio näyttää suosivan. Ne organisaatiot, jotka noudattavat toiminnassaan näitä arvoja ja moraalia, tulevat menestymään., ”Niskanen toteaa.
Mauno Niskanen: Organisaatiot ja johtaminen. Leiritulilta globaaliin maailman. Jyväskylän Koulutuskeskus 2013. 183 sivua.
Laajemmin Mauno Niskasen ajatuksia perjantaina 13.12. ilmestyneessä Kansan Uutisten Viikkolehdessä. Osta näköislehti Lehtiluukusta .