Kuljetus- ja jätealan yritys Veolia osallistuu laittomat siirtokunnat Israeliin yhdistävään Jerusalem Light Rail Train -projektiin sekä siirtokuntien jätteiden viemiseen miehitetyille palestiinalaisalueille.
Kansalaisjärjestö Israeli Committee Against House Demolitions (ICAHD) Finland julkaisi keskiviikkona raportin Suora tie miehitykseen Veolian yhteyksistä Israelin laittomiin siirtokuntiin.
Raportti on saatavilla osoitteessa http://icahd.fi/wp-content/uploads/2013/12/suora_tie_miehitykseen.pdf
Tampereella on jätetty uusimatta Veolian sopimuksia.
Raportin mukaan Veolian toiminta voidaan katsoa EU:n direktiivissä 2004/18/EY tarkoitetuksi ”vakavaksi virheeksi”. Tämä voi toimia perusteena palveluntarjoajan sulkemiselle pois tarjouskilpailuista, ja se tulisi vähintäänkin ottaa huomioon tarjouksia arvioidessa.
Israelin siirtokuntapolitiikka on Kansainvälisen tuomioistuimen, YK:n turvallisuusneuvoston, EU:n sekä Suomen hallituksen mukaan kansainvälisen oikeuden vastaista.
Linjoja kilpailutetaan parhaillaan
ICAHD Finland on lähestynyt Helsingin Seudun Liikenteen (HSL) jäsenkuntien valtuustoja ja HSL:n hallitusta raportin kanssa ja vedonnut näihin, jotta HSL ei uusisi sopimuksia Veolian kanssa ja mahdollisuuksien mukaan lopettaisi voimassaolevia sopimuksia.
Asia on paikallisesti ajankohtainen, koska HSL kilpailuttaa tällä hetkellä 13 miljoonan euron arvosta bussilinjoja Kirkkonummella ja Sipoossa, ja Veolian odotetaan olevan kilpailussa mukana.
Asia on myös kansainvälisesti ajankohtainen. Veolia on menettänyt sopimuksia ympäri maailmaa siirtokuntatoimintansa takia.
Viimeksi lokakuussa Yhdysvaltain St Louisissa Veolia menetti sopimuksen kansalaisyhteisön kampanjan seurauksena, ja marraskuussa sijoitusjättiläinen TIAA-CREF poisti Veolian osakkeet vastuullisten sijoitusten rahastostaan.
Suomessa Tampereella on jätetty uusimatta Veolian sopimuksia vuonna 2009 Vasemmistoliiton valtuustoryhmän aloitteen jälkeen.
EU:lta uudet ohjeet
Kysymys taloudellisesta toiminnasta siirtokunnista on noussut viime aikoina tärkeäksi kysymykseksi EU-tasolla.
EU:n parlamentti hyväksyi marraskuussa uudet siirtokuntaohjeet, joiden mukaan EU:n instituutiot eivät saa rahoittaa toimintaa Israelin siirtokunnissa. Tämä on hiertänyt EU:n ja Israelin suhteita.
Aivan viime päivinä on tapahtunut kehitystä siirtokunta-asian suhteen. Brittilehti The Guardian kertoi maanantaina, että EU-maista Iso-Britannian hallitus on varoittanut yrityksiä siirtokunnissa toimimisen mahdollisista laillisista seuraamuksista.
Al Jazeera raportoi keskiviikkona, että Romania on kieltänyt kansalaisiaan työskentelemästä siirtokuntien infrastruktuurin rakentamisessa.
Lisätietoa eurooppalaisten yritysten osallisuudesta siirtokuntiin: www.eccpalestine.org/the-contribution-of-european-businesses-to-the-existence-and-expansion-of-illegal-israeli-settlements