Suomen valtion tavoitteena on rakentaa korkealuokkainen, kyberturvallinen ja nopea yhteys eurooppalaisiin ja globaaleihin verkkoihin. Suomesta Saksaan kulkevan merenalaisen valokuitukaapelin avulla varmistetaan kansainvälisiä tietoliikenneyhteyksiä idän ja lännen välillä ja tuetaan suomalaisen digitaalisen talouden ja teollisen Internetin kasvua.
Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta käsitteli datakaapeli-hanketta keskiviikkona.
Saksasta Itämeren pohjaa kulkeva merikaapeli yhdistyy Suomen rautateiden vieritse kulkevaan kuitukaapeliverkostoon. Näin koko Suomi yhdistyy huippunopeiden tietoyhteyksien piiriin tehden maasta entistä kilpailukykyisemmän tieto- ja viestintäteknologiateollisuuden sekä digitaalisten palveluiden alueena.
7 000 kilometrin verkosto
Valtion erityistehtäväyhtiö Governia on hankkinut datakaapelin hallinnointiyhtiöksi Corenet Oy:n. Yhtiö omistaa Suomessa 7 100 kilometriä pitkän optisen kuitukaapeliverkoston.
– Tähän asti kaikki tietoyhteydet Suomeen ovat kulkeneet Juutinrauman sillan eli Tanskan ja Ruotsin kautta. Uuden kaapeliyhteyden myötä Suomesta on mahdollisuus syntyä ainutlaatuinen datayhteyksien solmukohta maailmassa. Tämä asemoi Suomen entistä vahvemmin globaalissa kilpailussa ja luo paljon kasvumahdollisuuksia ICT-teollisuudellemme, valtion omistajaohjausasioista vastaava ministeri Pekka Haavisto kertoo.
Houkuttelee datakeskuksia
Uusi tietoliikennekaapeli nostaa Suomen ulkomaanyhteyksien varmistuksen ja tietoturvallisuuden uudelle tasolle ja luo edellytykset datakeskusinvestoinneille ja tietointensiivisen teollisuuden sijoittumiselle maahamme.
– Merikaapelihanke otettiin osaksi hallituksen rakennepoliittista ohjelmaa tänä syksynä. Suomi panostaa nyt ICT-perusinfrastruktuuriin ja tietointensiivisen teollisuuden toimintaedellytysten parantamiseen huippunopeita ulkomaanyhteyksiä parantamalla, pääministeri Jyrki Katainen toteaa.
Hanketta kohtaan on osoitettu kiinnostusta sekä kansainvälisten että kotimaisten operaattoreiden ja muiden toimijoiden osalta. Myös joukko merkittäviä kansainvälisiä ICT- ja Big Data -toimijoita on osoittanut investointihalukkuuksia uusien yhteyksien avauduttua.
– Globalisaatio ei ole pelkästään ihmisten, tavaroiden ja pääoman liikettä, vaan entistä merkityksellisempää on se millaiset mahdollisuudet tiedolla on liikkua. Merikaapelin yhdistäminen kattavaan maanpäälliseen kaapeliverkkoomme, tuo koko Suomen maailman nopeimpien tietoyhteyksien äärelle. Jonain päivänä Koillisväylän pohjaa kulkeva kaapeli voisi yhdistyä Suomen ja Itämeren kaapeliin. Silloin Suomesta tulee ratkaiseva linkki globaalien tietoyhteyksien verkostossa, Haavisto kaavailee.