Viikon kysymys
Muistisairauksiin sairastuneita suomalaisia on lähes 130 000. Unohteleminen saattaa pelästyttää, mutta on asiantuntijan mukaan normaalia.
Miten aivoterveyteensä voi vaikuttaa, Muistiliiton asiantuntija Heidi Härmä?
– Aivojen hyvinvointiin voi vaikuttaa hyvillä elämäntavoilla. Liikunta, ravitsemus ja uni vaikuttavat aivojen vointiin.
– Stressi ja masennus vaikuttavat pitkäkestoisesti. Myös päihteiden käytöllä on pitkäkestoiset vaikutukset.
Mikä päihde on pahin?
– Alkoholi on tavallisin. Moni ei edes tiedä, mikä alkoholinkäytön riskiraja on. Miehille se on 24 annosta, naisille 16 annosta viikossa.
– Alkoholi suuressa määrin nautittuna ei ole ylipäätäänkään terveellistä, mutta se häiritsee myös unta ja vaikeuttaa stressinsietokykyä.
Mistä aivot kuormittuvat?
– Nykypäivän työelämä on stressaavaa, kun aivot kuormittuvat monista muistettavista asioista, työn keskeytymisestä, melusta ja visuaalisesta hälystä.
– Aivot kuormittuvat vähiten, kun ne saavat keskittyä yhteen asiaan kerrallaan. Jos vaikka puhun puhelimessa ja samalla luen sähköpostia, ajatus hyppii kahden työn välillä, mikä on hitaampaa ja tehottomampaa kuin yhden asian huolella hoitaminen.
– Aivojen kuormittuminen on kuitenkin yksilöllistä. Riippuu elämän kokonaistilanteesta, miten aivot kuormittuvat.
Mitä on visuaalinen häly?
– Se tarkoittaa esimerkiksi työpaikalla levotonta ympäristöä, kuten ohi kulkevia työtovereita. Aivot tarvitsevat rauhaa ja keskeytyksetöntä työtä.
Mikä tekee aivoille hyvää?
– Nukkuminen ja lepo tekevät hyvää. Kaikki mukava ja mielenkiintoinen tekeminen, oli se sitten marjastusta, joogaa tai kaupoissa käyntiä, tekee hyvää. Samoin kulttuuri, sosiaaliset suhteet ja hyvän ruoan nauttiminen ovat hyväksi.
– Ravitsemuksessa ei ole poppakonsteja. Riittävä veden juonti, tarpeeksi hiilihydraatteja ja rasvaa sekä verensokerin piikkien välttäminen ovat aivoille hyväksi. Tutkimusten mukaan punaviinin antioksidantit ovat aivoille terveellisiä. Pari annosta punaviiniä viikossa riittää.
Pitääkö vapaa-aikanakin tehdä aivojumppaa ja muistiharjoituksia?
– Jos työ on muistille kovin kuormittavaa, ei vapaa-aikana kannata lisätä aivojen kuormaa. Toisaalta, jos esimerkiksi kielten opiskelu tuo iloa eikä stressiä, niin silloin se on hyväksi.
Kuinka laiskaksi voi heittäytyä?
– Jos elämä on pelkkiä rutiineja, ei koskaan poikkeamia, ei koskaan uuden oppimista tai muistamista, aivot ikään kuin uinahtavat.
– Aivot kihisevät aivosoluja, mutta niiden pitää verkostoitua keskenään. Silloin muistot ja kokemukset säilyvät. Hyvällä omallatunnolla voi tuntea myös armollisuutta itseään kohtaan, jos jotain unohtaakin.